Gr.G.
27.1.2021

(FOTO) Tako so češki gostinci zaobšli vladno prepoved obratovanja gostinskih obratov

(FOTO) Tako so češki gostinci zaobšli vladno prepoved obratovanja gostinskih obratov
Profimedia V nekaterih gostilnah je bilo še posebej v času kosila precej živahno. 
Aktualno

Restavracije in bari, kinematografi, gledališča in živalski vrtovi morajo biti na češkem od oktobra lani zaprti. Češki gostinci pravijo, da imajo dovolj omejitev in menijo, da bi morali ministri razmisliti o odstopu.

Več pivnic, barov in restavracij na Češkem - Russia Today poroča, da jih je bilo več sto, je minuli vikend odprlo svoja vrata v znak protesta proti omejitvam zaradi pandemije novega koronavirusa. Uprli so se vladi, ki je od gostincev lani zahtevala, da prenehajo obratovati. Pobudo za ponovno odprtje gostiln vodi gibanje Chcipl pes, kar v prevodu pomeni "Poginuli pes", zanimivo pa je, kako je gostincem uspelo prelisičiti vladno prepoved.

image
Gostinci imajo dovolj omejitev.
Profimedia

Številni tuji mediji češko protestno iniciativo opisujejo kot zelo domiselno. Aktivistično gibanje "Chcipl pes" razkriva, da se rešitev, kako zaobiti zaprtje, skriva v ustanovitvi politične stranke. Vse kavarne, pivnice ali restavracije, ki bi želele sprejemati goste, se torej morajo prijaviti kot politične enote, v katerih bi imeli člani novoustanovljene politične stranke svoje sestanke. Sestanki lokalnih skupščin, političnih strank in parlamentov so namreč izvzeti iz zakona o izrednih situacijah in se smejo izvajati. 

"Nad vlado smo že dolgo razočarani in pokazati želimo, da je izbrala napačno pot," je za AFP dejal soustanovitelj aktivističnega gibanja Jiri Janeček, vodja pivovarne in restavracije Maly Janek v mestu Jince. Od ministrov pričakuje njihov odstop. Martin Maček, lastnik dveh restavracij na vzhodu države pa je dodal, da o napačni odločitvi vlade pričajo tudi številke, saj število okužb vztrajno narašča, četudi so restavracije od oktobra lani zaprte.

image
Profimedia

Restavracije na Češkem so se smele odpreti zgolj za čas božičnih praznikov, lahko pa ponujajo hrano za domov. V kolikor inšpektorji zaznajo kršitev določil za preprečevanje širjenja okužb s covidom-19, lahko gostinec pričakuje kazen v višini 20.000 kron (okoli 770 evrov). Takšno kazen lahko pričakujejo tudi čez vikend odprti bari in restavracije, piše CGTN. Janečekova restavracija Maly Janek je bila v soboto polna stalnih strank, ki so si privoščile pivo, družine pa so prišle na pečena rebra in zrezke. Zato je gostinec potreboval celotno ekipo, tako v kuhinji kot pri strežbi, njegovi pobudi pa naj bi se pridružilo že več kot tisoč gostinskih obratov v državi.

image
Profimedia