Jasmina Detela
14.10.2021

Slovenjgraška družba Dani AFC bo odpustila 100 delavcev

Slovenjgraška družba Dani AFC bo odpustila 100 delavcev
Petra Lesjak Tušek AFC Dani Slovenj Gradec, proizvodnja (
Aktualno

Po odpuščanju v slovenjgraškem Adientu težave tudi v družbi Dani AFC, brez dela bo ostala okoli tretjina delavcev, večinoma ženske.

Številnim podjetjem s področja avtomobilske industrije je precejšen udarec zadala koronakriza, v zadnjem obdobju pa jih zelo hromi še pomanjkanje čipov. Posledično se to odraža v nihanju oziroma pomanjkanju naročil, kar občutijo dobavitelji avtomobilski industriji, med njimi je slovenjgraška družba Dani AFC, ki je v italijanski lasti in kjer krojijo usnje in tekstil za avtomobilske sedeže. V javnosti je namreč danes odjeknila novica, da bodo odpustili 100 od skupno 304 zaposlenih. Gre predvsem za ženske, saj so ženski kolektiv.
Informacijo smo želeli preveriti pri direktorju družbe Jožetu Horvatu, vendar se na naš klic ni odzval. Potrdila pa sta jo predstavnika obeh sindikatov, tako Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS) kot Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Podpredsednik KSS David Ažnoh je povedal, da bo brez dela ostalo veliko žensk, saj 84 odstotkov zaposlenih v podjetju predstavljajo ženske, kar pomeni še toliko večjo socialno bombo, saj so težje zaposljive. "Po odhodku Adienta se sprašujemo, ali bodo tudi to tovarno zaprli in kje bodo delavke našle novo zaposlitev," je izpostavil Ažnoh. O tem, da bodo odpuščali, jih je sicer v tem tednu obvestilo vodstvo podjetja, ki je pripravilo osnutek programa razreševanja presežnih delavcev. Kot ocenjuje Ažnoh, naj bi z odpuščanji začeli v mesecu dni.
Predstavnika obeh sindikatov, tako Ažnoh kot Jaka Šilak sta povedala, da so na sestanku vodstvu podjetja za 34 delavcev, ki so starejši od 55 let, predlagali t.i. mehko odpuščanje z odkupom let. Na ta način bi mlajšim delavcem omogočili, da obdržijo zaposlitev. Prav tako opozarjajo na nekatere diskriminatorne kriterije za odpuščanje (oddaljenost od delovnega mesta), kar so na njihovo pobudo sicer umaknili.
Spomnimo, da v tej družbi že spomladi okoli 50 delavcem niso podaljšali pogodb za določen čas. Brez dela so ostali konec aprila. Odpustil pa so tudi nekaj delavcev, zaposlenih za nedoločen delovni čas.
Kot so nam takrat pojasnili v podjetju, zaradi svetovne situacije v avtomobilski industriji posledično zaradi epidemije covida-19 in s tem povezanih dobav kitajskih elektronskih čipov v Evropo pričakujejo stagniranje naročil. Zaradi tega v letošnjem letu niso dodatno zaposlovali. In še, da so vsakoletna nihanja pri zaposlovanju v podjetjih s področja avtomobilske industrije sicer stalnica.
To je letos drugo koroško podjetje s sedežem v Slovenj Gradcu, kjer so napovedali večja odpuščanja. Do konca letošnjega leta oziroma maja prihodnje leto bodo zaprli Adientov obrat v Slovenj Gradcu, odpustili bodo 430 ljudi.