Sanja Verovnik
17.10.2020
Damijana Žišt
17.10.2020

(REPORTAŽA) Dve mesti, dve barvi: V Mariboru maske in obup gostincev, v sončnem Piranu pa polni lokali

(REPORTAŽA) Dve mesti, dve barvi: V Mariboru maske in obup gostincev, v sončnem Piranu pa polni lokali
Sašo Bizjak Če bi bila to normalna sobota, bi bile mize v lokalih na Grajskem trgu polno zasedene.
Aktualno

Majhna država, a v dveh barvah. Preverili smo vzdušje v Mariboru, ki se nahaja v koronsko rdeči Podravski regiji, in na manj problematični oranžni Obali. Po Mariboru se je sprehodila Sanja Verovnik, Portorož in Piran pa je obiskala Damijana Žišt.


Maribor: Manj ljudi na mestnih ulicah, a velika večina z maskami

Po tem, ko se je Maribor včeraj skupaj z celotno podravsko statistično regijo, obarvalo v rdeče in so v veljavo stopili protikoronski ukrepi, med katerimi je med drugim tudi obvezno nošenje mask na prostem ter zaprtje vseh gostinskih lokalov in športnih objektov, so bile ulice v središču mesta v dopoldanskih urah bolj ali manj prazne.

image
Le nekaj Mariborčanov se je sprehajalo po mestnih ulicah.
Sašo Bizjak

Na Grajskem trgu so samevale mize in stoli, v nekaterih lokalih so hiteli s čiščenjem in izobešanjem obvestil, da do nadaljnega zapirajo svoja vrata. Razočarani, nekateri pa tudi obupani, so gostinci razlagali, da se bojijo, da utegnejo novi ukrepi povzročiti še večjo škodo kot so tisti na začetku leta.

image
Na tržnici je bilo kot se za sobote spodobi veliko ljudi. Večina jih je kupovala kostanje, mošt in kislo zelje.
Sašo Bizjak

Lastnik lokala Q Slovenska Sašo Čomič je prepričan, da bo v primeru, če bodo ukrepi trajali več tednov, približno 60 odstotkov lokalov za zmeraj zaprlo svoja vrata, saj so se že spomladi znašli na na robu preživetja.

image
Nekaj gostincev je danes pospravilo opremo, saj ne vedo, kdaj bodo vrata svojih lokalov lahko ponovno odprli.
Sašo Bizjak

Eni razočarani nad ukrepi, drugi pa v upanju, da bodo pomagali premagati pandemijo, so bili tudi mimoidoči Mariborčani, vsaj devetdeset odstotkov vseh jih je na prostem nosilo maske. Srednješolki iz Maribora sta potožili, da se bo težko spet šolati na daljavo, da bosta pogrešali druženje s sovrstniki. Branko Rokavec in Branko Trojner, ki sta na prijetnem soncu srkala vsak svojo kavo iz lokala Nana na Glavnem trgu, kjer gostom še zmeraj strežejo kavo za zraven, to namreč ukrepi dovoljujejo, upata, da bo nošenje mask na prostem pomagalo v boju z virusom, a ju moti omejitev gibanja iz regije v regijo. Eden, čeprav rojen Mariborčan, je v Maribor prišel iz Primorske, ki je zaenkrat še oražno obarvana.

image
Tudi Q Slovenska je zaprla vrata, sprejemajo le naročila za hrano in izvajajo dostavo na dom.
Sašo Bizjak

Veliko bolj obljudena je bila v dopoldanskih ulicah tržnica. Branjevke so se razveselile dobrega obiska, a hkrati so priznale, da jim ni vseeno, kaj prinaša prihodnost.

image
Mariborčani so že prvi dan ostrejših ukrepov nosili maske na prostem, ne glede na to, ali so kolesarili ali so se sprehajali.
Sašo Bizjak

"Vse bolj nas zapirajo, nič več ne smemo," je potarnala ena, spet druga pa je bila mnenja, da se zaradi mask, ki jih zdaj vsi moramo nositi tudi na prostem, ne počuti nič bolj varna. A obe sta se strinjale, da je ukrepe treba upoštevati, da Maribor mora ostati solidaren, kakšni pa bodo učinki vsega tega, pa da bo pokazal čas.

Na oranžni Obali polni lokali, vedro vzdušje, a pravil se držijo. Virus bo bojda odpihnila burja

Da je vzdušje na Obali, ki zaenkrat še spada v oranžno območje, precej drugačno, postane jasno še po nekaj korakih. Ljudje po ulicah  hodijo brez zaščitnih mask, nosijo jih le tam, kjer so predpisane in zdi se, da to pravilo upoštevajo zelo dosledno. Med številnimi mimoidoči sprehajalci ob morju smo opazili nekatere, ki so masko sicer nosili, a zgolj pod brado. Večinoma je med njimi bilo slišati primorsko narečje, a nemalokrat tudi štajersko in prekmursko. Z nekaterimi smo poklepetali in izvedeli, da so na Obali prišli tik pred zdajci, preden so njihove regije pordečele. Prišli so, da bi čez vikend uživali na svežem morskem zraku. Mlajša družina iz Maribora pravi, da je tukaj že od četrtka in koristi turistične bone. Lokali ob morju v Portorožu in Piranu so polni, ljudje uživajo na soncu, ki se je pokazalo okoli enajste ure in jih privabilo kot martinčke. V enem od lokalov smo opazili večjo družbo, ki je želela združiti mize, a je bila opozorjena, da tega ne sme. Primorska se zapovedi zelo drži in morda ima prav zato tako dobro koronsko statistiko. 

image
Živahen in sončen dan v Piranu, kjer lokali obratujejo nemoteno, a ob upoštevanju predpisov. 
Damijana Žišt

Gospa iz Pirana, ki oddaja apartmaje, nam je povedala, da ima še vedno nekaj gostov, vendar manj kot lani oktobra. Domneva, da zaradi korone in vremena. Pravi, da se je turistična sezona začela šele z junijem, letos je imela približno 95 odstotkov gostov slovenskih, zelo veliko jih je koristilo bone, kakšnih 5 odstotkov je bilo tujcev,  v glavnem je šlo za Nemce, Avstrijce, zelo malo je bilo Italijanov. Prejšnja leta je bilo ravno obratno.

image
Primorci so koronske zapovedi vzeli zelo zares in morda se prav zato lahko pohvalijo z dobro koronsko statistiko. 
Damijana Žišt

Avtocesta proti obali je ob našem prihodu bila precej prazna. Domačini pravijo, da se ta vikend pozna, da je turistov manj. Med parkiranimi avtomobili opažamo večinoma koprske registrske tablice, pa tudi kakšna mariborska, celjska in druge so vmes. Morda gre za lastnike stanovanj. Ob vprašanju, zakaj je Primorska še oranžna, se domačini šalijo, da je virus pri njih odpihnila burja. Plaže so v veliki meri zaradi neurja še pod vodo, a pravijo, da bo z vodo odtekla tudi virusna nadloga. 

image
Na Obali danes slišimo tudi veliko štajerščine, prekmurščine, ... 
Damijana Žišt

image
Primorci se šalijo, da bo virus odpihnila burja. 
Damijana Žišt