Jasmina Detela
20.7.2021

Ravne na Koroškem: Plevel zatirajo z neškodljivo raztopino

Ravne na Koroškem: Plevel zatirajo z neškodljivo raztopino
Jasmina Detela Naselje Čečovje
Aktualno

S čim JKP Ravne zatira plevel, je to morebiti glifosat? V podjetju odgovarjajo, da se poslužujejo različnih načinov v skrbi za ohranjanje čistega in zdravega okolja.

Na naše dopisništvo se je obrnilo več občanov naselja Čečovje. Zanima jih s čim zaposleni pri Javnem komunalnem podjetju (JKP) Ravne zatirajo plevel v naselju in drugje po občini. Kot navajajo, so opazili požgano travo ob robnikih in tudi v notranjosti naselja ter ob drevesih (kar se jim zdi še posebej nenavadno), živih mejah... Predvsem ji skrbi, če morebiti uporabljajo glifosat oziroma kateri drugi herbicid. Zanima jih tudi, če je to, s čimer škropijo, škodljivo za zdravje otrok in živali, slednjih je v tem naselju in tudi drugje v občini veliko in so v tem letnem času še pogosteje na prostem.
Vprašanje smo naslovili na direktorico JKP Ravne Andrejo Jehart, ki med drugim pojasnjuje, da je letošnje dolgotrajno sušno obdobje v kombinaciji z visokimi temperaturami v zadnjem mesecu dodobra zaznamovalo tudi rastje rastlin, drevja in zelenja. Kaže se v posušeni travi na javnih zelenicah in drugje. Najbolj vidno pa je suša zaznamovala območje ob robovih zelenih površin, kjer so pogoji za redno rast ob pomanjkanju vode še slabši, zato so tovrstni predeli še bolj izsušeni in požgani, kar so opazili tudi nekateri občani.
"Pri odstranjevanju plevela se poslužujemo različnih načinov v skrbi za ohranjanje čistega in zdravega okolja. Prvenstveno skrbimo za preventivno redno čiščenje in odstranjevanje plevela ročno, predvsem z nitko kosilnico, z ročnim okopavanjem in mehanskim odstranjevanjem. V manjšem delu pa se površine škropijo s pripravkom iz jedilne sode in kisa. Raztopina je neškodljiva, saj je primerna tudi za uporabo na vrtovih in v gospodinjstvu. Letos zaradi sušnih razmer in slabe rasti plevela najverjetneje ne bomo več škropili," je pojasnila direktorica.