Nejc Strojnik
22.2.2021

Ravenski ravnatelj o ponovnem odprtju šol, učiteljih, ki niso izgubili kondicije in gripi

Ravenski ravnatelj o ponovnem odprtju šol, učiteljih, ki niso izgubili kondicije in gripi
Nejc Strojnik
Aktualno

Učenci koroških osnovnih šol so se po zimskih počitnicah vrnili v šolske klopi. Tokrat ne le prva triada, ampak vseh devet razredov. "Šole morajo ostati odprte," je prepričan ravnatelj Osnovne šole Koroški jeklarji Aljaž Banko, ki ga današnji dan spominja na 1. september.

Današnji 22. februar 2021 bi bil, če ne bi bilo epidemije, povsem normalen dan. Učenci bi se po zimskih počitnicah vračali v osnovne šole. Nekateri veseli, da so počitnice minile, drugim bi prijal še kakšen dan oddiha. Takšne občutne so sicer tudi letos imeli učenci prve triade, ostalih šest razredov pa se je v šolske klopi vrnilo po štirih mesecih šolanja na daljavo in tremi počitnicami, ki so jih preživeli vmes. Ponovno odprtje šol je bilo zato na nek način podobno kar prvemu šolskemu dnevu. "Prvo uro so vsi preživeli z razredniki. Pripravili smo jim sladico, vse skupaj je bilo videti kot prvi šolski dan. Sam sem jih pozdravil preko šolskega radia, jim zaželel vse dobro. Vsi skupaj smo zelo veseli, da smo začeli z dokaj normalnim delom v šoli," je povedal ravnatelj Osnovne šole Koroški jeklarji Aljaž Banko, ki ima na razpolago vse učitelje. "Trenutno so vsi zaposleni zaposleni v službi, okužb nimamo. Tudi prej, ko je bila v šoli le prva triada, nismo imeli nobenega pozitivnega primera. Podobna slika je pri učencih. Doma je samo nekaj tistih, ki so v karanteni zaradi okužb v družini," pravi ravnatelj.

image
Nejc Strojnik

Večjih težav ob ponovnem odprtju šole na Javorniku niso imeli. "Dejansko smo že navajeni na vse skupaj, sisteme smo imeli že vpeljane, tako da so bile potrebne le manjše korekture, nič kaj pretresljivega. Organizacijsko smo pripravljeni. Prvi teden bo sicer pokazatelj, a to so takšne majhne stvari, ki jih hitro sami rešimo," razlaga Banko. Pouk za vse učence poteka v matičnih učilnicah, v katerih tudi malicajo. Za organizacijo kosila morajo šole poskrbeti tako, da bo čim manj mešanja med učenci. "A mi ne gre skupaj, da so otroci popoldan, ko obiskujejo razne športne in druge dejavnosti, lahko skupaj, tudi iz različnih šol. Mi moramo paziti na vsakem koraku, popoldan pa je vse skupaj pozabljeno. To ni prav," je prepričan ravenski ravnatelj.

image
Nejc Strojnik

Današnjega odprtja celotnih šol pa se niso razveselili le učenci, temveč tudi učitelji, za katere sogovornik pravi, da niso izgubili kondicije in energije. "Imeli smo pravi sistem. Veste, ni vse v kvantiteti. Sam pravim, da je povsod treba najti pravo dozo in tukaj bi učitelje res rad pohvalil. Prav tako ne smemo, zdaj ko smo spet v šolah, ob morebitnih okužbah delati panike. Bo pač kak razred v karanteni. Še vedno bolje, kot pa zapreti šolo za štiri mesece. Tudi dokazano ni, da bi se zaradi zaprtja šol zmanjšalo število okužb. Šole bi morale biti odprte. V prvi vrsti zaradi otrok," je še povedal Banko in spomnil, da je v letih pred korono pozimi istočasno manjkala tudi tretjina otrok in učiteljev. "Bila je gripa in druge bolezni, pa je ravno tako vse funkcioniralo. Tudi v primeru koronavirusa bi lahko."

image
Nejc Strojnik