Tomaž Ranc
19.1.2021

(FOTO) Prognoze stanovanjskega trga na Koroškem: cene še vedno visoke

(FOTO) Prognoze stanovanjskega trga na Koroškem: cene še vedno visoke
Tomaž Ranc V nekdanjem mežiškem hotelu Peca je oddanih že deset obnovljenih stanovanj od 19.
Aktualno

Stanovanja iščejo mladi, delavci od drugod ali premožnejši za naložbe. Najemniški trg še vedno šibak, cene pa visoke, saj sprememb zaradi epidemije še ni čutiti.

Po dolgih letih sivine stanovanjskega trga na Koroškem se je ta lani tudi naložbeno začel precej prebujati, saj so v več občinah, največ pa v Slovenj Gradcu, pričeli graditi nova stanovanja tako za stanovanjski sklad kot za trg.

"V Slovenj Gradcu se gradi 119 stanovanj, od tega 27 oskrbovanih, 80 klasičnih stanovanj in 12 nadstandardnih tudi za potrebe starejše generacije, ki predstavljajo segment nepremičnin, ki ga na Koroškem še nimamo. V letu 2020 je bilo dokončanih 35 stanovanj, ki so bila prodana, še preden so se pričela gradbena dela. V pripravi je še nekaj projektov, tudi Mestna občina Slovenj Gradec gradi 54 neprofitnih stanovanj.

image
Vile Homški park, nova stanovanja, Slovenj Gradec
Tomaž Ranc
image
Alenka Urnaut Ropoša
Tomaž Ranc

Od naštetih stanovanj v gradnji jih je prodanih že preko 90 odstotkov, kar kaže na veliko pomanjkanje," ocenjuje Alenka Urnaut Ropoša iz družbe Renova Real, podjetja za nepremičninsko svetovanje iz Slovenj Gradca, ki je vpeta v nekatere koroške projekte, sicer pa je pooblaščena ocenjevalka vrednosti nepremičnin in sodna cenilka, njeno področje pa je tudi razvoj investicijskih projektov (od junija je sicer tudi neizvršna direktorica DUTB, z aprilom pa bo postala članica nadzornega sveta Petrola).

Kje bo največ stanovanj

V drugih koroških občinah so bila dokončana in prodana stanovanja še v Mežici, v Radljah ob Dravi, na Prevaljah in nekaj manjših večstanovanjskih objektov tudi drugje, trenutno pa se poleg Slovenj Gradca gradi še na Prevaljah in v Radljah ob Dravi, pravi poznavalka koroškega trga.

image
Na lokaciji nekdanje Kertove hiše na Prevaljah je prostih še nekaj nadstandardnih stanovanj z garažo.
Tomaž Ranc

Stanko Kumprej iz butičnega podjetja Nepremičnine Simobilia s Prevalj ji pritrjuje in opozori še na nekatere nove projekte: "Največ stanovanj se gradi v Slovenj Gradcu, na Prevaljah in v Radljah ob Dravi, gradnja se predvideva še na Ravnah in v Črni. Po mojih informacijah se za individualno gradnjo odpira zazidava v Kotljah in na Prevaljah, kjer je na voljo pet parcel na območju Prisoj in tri na območju Brančurnika. Pri tem ugotavljam, da je na Koroškem premalo komunalno urejenih parcel na atraktivnih lokacijah."

2000 evrov na kvadratni meter s parkirnimi mesti dosegajo cene novogradenj v Slovenj Gradcu.

1500 evrov za kvadratni meter brez parkirnega mesta je cena nadstandardnih stanovanj na Prevaljah, podobno je na Ravnah.

Cene obnovljenih rabljenih stanovanj v regiji segajo od 1200 do 1500 evrov na kvadratni meter.

Kupci so pripravljeni za starejšo hišo plačati od 100.000 do 120.000 evrov.

Ponudba najemniških stanovanj je slaba, stisko za mlade družine blažijo novogradnje stanovanjskega sklada.

Visoke cene in borna ponudba

image
Stanko Kumprej
Osebni Arhiv

Kumprej ugotavlja, da je v letu epidemije precej upadlo trgovanje z rabljenimi stanovanji in starejšimi hišami, da pa se je cena novih in obnovljenih v zadnjem letu zvišala: "Cene stanovanj in stanovanjskih hiš so najvišje v Slovenje Gradcu, na Prevaljah in Ravnah, v ostalih občinah pa so nižje. Na splošno je ponudba na trgu slaba. Kupci so pripravljeni za starejšo hišo plačati med 100.000 in 120.000 evri, za starejše obnovljeno stanovanje pa do 1200 evrov na kvadratni meter. Stanovanjske hiše nad 150.000 evrov je težje prodati, nad 200.000 evrov pa skoraj nemogoče," pravi.

Prodano skoraj takoj
Primer gradnje za trg je blok nadstandarnih stanovanj Prevalje-center z 19 stanovanji. "Večina stanovanj je prodanih, prosta so še štiri. Največje zanimanje je v začetku, nato se pojavi vsak mesec še kak kupec. Cena je 1500 evrov na kvadratni meter, dodatno je za garažno mesto treba odšteti 10 tisočakov, kupiti pa je možno dve. Računam, da bomo končali do oktobra, novembra," pravi izvajalec Danilo Lichteneger iz podjetja GiP Lichteneger, d.o.o. "Gradili bomo tudi dva bloka s po 18 stanovanji in garažno hišo na Ravnah na Čečovju vzhod pod vrtcem. Tam je zadeva še v fazi urejanja papirjev, upam, da bo gradbeno dovoljenje do maja, junija, gradnja pa je v planu v drugi polovici leta. Tudi tam bodo dvo- in trisobna stanovanja, cena pa bo verjetno podobna."
image
Danilo Lichteneger
Tomaž Ranc

Medtem pri novogradnjah cene stanovanj dosegajo in tudi presegajo 2000 evrov na kvadratni meter s pripadajočimi parkirnimi mesti in atrijem, pravi Urnautova. "Najvišje so v Slovenj Gradcu tako za nova kot rabljena stanovanja. Novogradnje so pripomogle tudi k dvigu cen rabljenih stanovanj, ki v Slovenj Gradcu dosegajo tudi do 1500 evrov na kvadratni meter," pravi Urnautova.

Najemniški trg podhranjen
Podhranjen pa je še vedno najemniški trg, kar blaži politika Stanovanjskega sklada RS. "Ponudba je zelo majhna. Veliko ljudi povprašuje, posebno delavci iz drugih republik nekdanje Jugoslavije, ki bi želeli v Slovenijo pripeljati družine, ter mlajše družine in tisti, ki morajo na hitro rešiti svoj stanovanjski problem. Se je pa v zgornji Mežiški dolini stanje malo izboljšalo, ker je sklad v Mežici ponudil 19 stanovanj v najem. Velika so od 37 do 92 kvadratnih metrov, mesečna najemnina je od 252 do 529 evrov," sklene Kumprej. "Z vstopom sklada bodo stanovanja na voljo tudi mladim družinam, ki si nakupa še ne morejo privoščiti. Najemnine na trgu v povprečju znašajo od 400 do 500 evrov za 50-60 m2," zaključi Urnaut Ropoševa.

Kljub negotovim razmeram v gospodarstvu in dejstvu, da je trg nepremičnin skoraj zamrznil, kot se je slikovito izrazil, Kumprej velikih sprememb cen ne pričakuje. "Menim, da bo večje povpraševanje po varovanih stanovanjih oziroma stanovanjih, ki bodo zagotavljala višji standard za starejše občane. Povečala pa se bo ponudba starejših hiš - zaradi staranja prebivalstva. Povečalo se bo tudi zanimanje kupcev, ki bi želeli ohraniti in oplemenititi vrednost svojega premoženja, ki nakup smatrajo kot finančno naložbo, ki bi jim prinašala korist, in da bi dobili nazaj, kar so vložili, in še nagrado v obliki naložbe," dodaja. Pa bi lahko na ceno vplivali morebitni učinki gospodarske krize kot posledice epidemije? "Morebitni učinki zaustavitve gospodarstva še ne bodo vplivali na cene nepremičnin, prav tako ponudba še zdaleč ni presegla povpraševanja," ocenjuje Urnaut Ropoševa, ki še meni, da se bodo na Koroškem gradnje stanovanj večinoma zaključile.

Razpisi sklada
Stanovanjski sklad RS je minuli četrtek izvedel izbor interesentov, ki so prijave za najem stanovanj oddali od 18. decembra do 6. januarja. V Mežici so v novem bloku oddali tri stanovanja, decembra pa sedem. Naslednji krog zbiranja prijav bo od 15. januarja do 3. februarja, izbor pa 11. februarja. Oddaja prijav za najem je za fizične osebe možna samo v elektronski obliki, ogledi pa niso možni oziroma so odvisni od epidemiološke slike in sprejetih ukrepov. Zainteresirani si lahko med razpisno dokumentacijo ogledajo slike in opise stanovanj.
image
V nekdanjem mežiškem hotelu Peca je oddanih že deset obnovljenih stanovanj od 19.
Tomaž Ranc
image
Vile Homški park v Slovenj Gradcu.
Tomaž Ranc
image
Vile Homški park v Slovenj Gradcu.
Tomaž Ranc