Rozmari Petek
15.9.2021

Preverjanje PCT: "Gostinec se ne sme zameriti svojemu gostu," pravi Peter Pišek. Janez Janša odgovarja: "Bolje to kot da ste spet zaprti."

Preverjanje PCT: "Gostinec se ne sme zameriti svojemu gostu," pravi Peter Pišek. Janez Janša odgovarja: "Bolje to kot da ste spet zaprti."
EPA
Aktualno

Premier pravi, da cepiva niso več testna in da "noben ne leta po zraku in ne sprejema radijskih valov". Apelira na zdravstvene domove in občine, da podaljšajo ure cepljenj.

Ob zaključku vladnega obiska Savinjske regije je vlada pripravila javno tribuno, na kateri so dali prednost vprašanjem županov in gospodarstvenikom. Med njimi se je na temo strožjih ukrepov preverjanja PCT pogojev oglasil prevoznik in gostinec Peter Pišek, ki je opozoril, da je gostincem v teh časih, ko že tako ali tako nimajo veliko gostov, težko zahtevati od gostov še PTC potrdila. "Gostinec se ne sme zameriti svojemu gostu," je dejal Pišek, ter tako predlagal, da preverjanje potrdil ne bi bilo na plečih gostincev samih. Obenem je opozoril na težave, ki jih s testiranji imajo vozniki avtoprevozniki, zato je predlagal, da bi tudi slednji sodili med tiste izjeme, za katere velja samotestiranje.

Prav mu je iz publike odgovorila kar predstojnica NIJZ v Celju Alenka Trop Skaza, ki mu je dejala, da se je ta dan že od ravnateljev "naposlušala o testiranju" in dodala, da tega sploh ne bi smeli problematizirati sedaj, ko so na voljo cepiva. S tem se je strinjal tudi predsednik vlade Janez Janša. "Včeraj smo imeli skoraj 9 tisoč cepljenj in skoraj 40 tisoč testiranj. Izdatki za testiranje so nepotrebni, cepiva so zastonj. Bolje to kot da ste gostinci spet zaprti." Kot je dodal, denarja za omilitvene ukrepe zaradi morebitnega zaprtja zaradi covida več ni. "Ne kličite ministrstva, kdo naj bo še izjema. Cepite se," je dejal premier.

Je pa opozoril na realno težavo, ki se je v tem tednu pokazala na več cepilnih mestih po Sloveniji, razrešiti pa bi jih lahko pomagali župani in zdravstveni domovi. "Dolge vrste za cepljenje niso sprejemljive. Cepilni centri ne morejo delati le nekaj ur, treba je podaljšati čas." V Celju trenutno cepljenje poteka zgolj dve uri na dan, vrste na cepljenje se tako vijejo od vhoda v dvorano Zlatorog do konca Mercatorja. Rešitev bi bile tudi mobilne enote, ki so se dosedaj povsod izkazale za odlične, je dodal minister za zdravje Janez Poklukar. "Kamorkoli so prišli, v najmanjšo vas in potrkali na vrata, nihče ni odklonil cepljenja." Strinjal se je, da so dolge vrste za cepljenje nedopustne, "saj smo vendar prosili ljudi, naj se cepijo".

Janša neizkoriščene kapacitete glede cepljenj vidi še v družinskih zdravnikih. Tudi ti bi lahko ljudi cepili, je dejal, saj so vendar družinski zdravniki tisti, ki jim pacienti najbolj zaupajo. Glede varnosti cepiva pa je dejal, da to niso več testna cepiva, saj se je po svetu cepila že vsaj poldruga milijarda ljudi, "pa noben ne leta po zraku in ne sprejema radijskih valov. Res smo talci tistih, ki se niso cepili. Nepotrebno je, da se delimo še na tej podlagi."

Čeprav je v šolstvu še precej posameznikov, ki odklanjajo cepljenje, je ministrica za šolstvo Simona Kustec dejala, "da tega problema v praksi ni".