Jasmina Detela
30.3.2021

Prevaljčan komaj preživel okužbo s covid-19

Prevaljčan komaj preživel okužbo s covid-19
Osebni arhiv Herman Knez
Aktualno

Petinšestdesetletni Herman Knez je bil rekreativni športnik, dvajset let ni obiskal zdravnika, potem pa je zbolel za covidom 19 in skoraj umrl: koma, ventilator, osebje v belem...

Herman Knez, 65 let, s Prevalj je zaradi okužbe s covid-19 skoraj umrl, kljub temu, da je rekreativni športnik brez pridruženih bolezni, tudi ne pije alkohola in ne kadi. Prav tako ni užival zdravi, pri zdravniku ni bil vsaj dvajset let, pa se je potek bolezni vseeno neprijetno zapletel, saj je​ njegovo življenje več dni viselo na nitki.

Vse skupaj se je začelo v začetku lanskega decembra s prehladom, bolečim grlom in glavobolom. Dvakrat je bil na testiranju na covid-19, prvič je bil negativen, drugič pozitiven. V treh dneh po pozitivnem testu se mu je počutje tako poslabšalo, da so ga poslali v slovenjgraško bolnišnico. "Med 5. in 15. decembrom sem bil v komi. Deset dni skorajda nisem vedel zase, bil sem v nekem polprisebnem stanju. Skoraj ves čas sem sanjal, spomnim se le, da v glavnem pozitivne stvari, da z letalom potujem po svetu... Menda sem bil en dan tudi verbalno nasilen, verjetno takrat, ko sem sanjal, da naj bi inšpektor prišel v bolnišnico na vizito in naj bi se me dotaknil, pa mi to ni bilo prav. Prebolel sem dve pljučnici, virusno in bakterijsko, bil tudi intubiran in na ventilatorju. Ko so me zbudili, sprva nisem vedel, kje sem. Z intenzivnega oddelka so me odpeljali na covid oddelek, kjer sem bil še šest dni. Imel sem tudi fizioterapije, saj brez pomoči fizioterapevta nisem mogel vstati," razlaga Knez, ki je v času bivanja v slovenjgraški bolnišnici izgubil 18 kilogramov, od tega veliko mišične mase.

"Cel sem bil prepleten z žicami, res vsa čast, kaj so naredili z mano. Imel sem samo 30-odstotkov možnosti, da preživim, saj sem imel zelo težak potek bolezni," še doda. Zahvaljuje se ekipi v slovenjgraški bolnišnici, ki je z vso srčnostjo skrbela zanj, kot tudi svojcem, saj se je domov vrnil praktično na invalidskem vozičku. "Nisem mogel hodit brez opore, tudi z ravnotežjem so bile težave. S pomočjo fizioterapij in vaj sem se okrepil, se znova postavil na noge, tudi v hrib že lahko grem. Imam pa še težave s koncentracijo, ne morem dolgo razmišljati ali slediti pogovoru. Še vedno čez dan spim od dve do tri ure, saj sem drugače preveč utrujen. K sreči imam dobre sodelavce ter ženo in sina, ki pomagajo in me nadomeščajo. V nasprotnem primeru bi lahko podjetje zaprl."

​Zbolel je tudi za trombozo, zato zdaj uživa zdravila proti strjevanju krvi. Bil je tudi na slikanju pljuč, a je k sreči vse vredu, korona v tem primeru ni pustila trajnih posledic. "Imel sem srečo, da so tako dobro poskrbeli zame in upam, da tudi težave, ki jih še čutim, sčasoma izzvenijo," sklene Knez.

PREBERITE ŠE:

V slovenjgraški bolnišnici je starost hospitaliziranih bolnikov vse nižja