Urška Polanc
4.6.2021

Povabilo staršem triletnikov v Črni in Mežici

Povabilo staršem triletnikov v Črni in Mežici
Andrej PETELINŠEK Na NIJZ Ravne vabijo starše in otroke k ustaljenemu odvzemu krvi, upajo, da bo odziv dober. 
Aktualno

NIJZ vabi v laboratorija na odvzeme krvi, analize vzorcev na vsebnost svinca pri najmlajših ostajajo del programa ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v zgornji Mežiški dolini.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) Območne enote Ravne tudi letos vabi triletnike iz zgornje Mežiške doline na odvzem krvi za določitev vsebnosti svinca. Vabilo so poslali 128 otrokom iz Zgornje Mežiške doline, a odziv je do zdaj slabši kot lani, zato na NIJZ starše prosijo, da se vendarle odločijo za sodelovanje. Do zdaj se je na odvzem krvi prijavila približno polovica otrok iz Črne, bistveno manj pa iz Mežice. Odvzemi krvi bodo potekali v Zdravstvenih postajah Črna na Koroškem in Mežica prihodnji teden, 8. in 10. junija popoldne.
Analize vzorcev krvi otrok iz Črne in Mežice sodi v Program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v zgornji Mežiški dolini, rezultati so merilo za oceno napredka programa ter podlaga za načrtovanje prihodnjih ukrepov. Na NIJZ upajo, da bo tudi letos odziv vsaj tako dober kot v prejšnjem letu in da bodo izmerjene vrednosti pri otrocih čim nižje. Starše tri leta starih otrok iz zgornje Mežiške doline, ki so v teh dneh prejeli vabilo na odvzem krvi, tako vljudno naprošajo, da se odzovejo. Dogovorili se bodo za termin in izvedli odvzem na čim bolj prijeten in varen način. Starši bodo za odvzem porabili zelo malo časa, saj so naročeni na uro, v popoldanskem terminu, ki je rezerviran samo za otroke. Če triletnik pričakovanega vabila ni prejel, starše prosijo, da se obrnejo na NIJZ, Območno enoto Ravne (kontaktna številka 041 654 455 ali elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.).