STA, M.R.
8.4.2021

Potrjenih več kot 1500 novih okužb, delež pozitivnih spet višji

Potrjenih več kot 1500 novih okužb, delež pozitivnih spet višji
Robert Balen Fotografija je simbolična
Aktualno

V Sloveniji je bilo v sredo s PCR testi potrjenih 1527 novih okužb s koronavirusom, opravljenih pa je bilo skupaj 5360 testov. Delež pozitivnih je bil 28,5-odstoten. Poleg tega je bilo opravljenih še 20.790 hitrih antigenskih testov. Svetovalna skupina za covid-19 naj bi vladi predlagala, da ukine omejitev gibanja na prostem tudi v nočnem času.

Glede na zadnje podatke je v Sloveniji trenutno 13.664 aktivnih primerov okužb. 

Vlada o semaforju za sproščanje ukrepov

Vlada bo sicer danes predvidoma odločala o spremembah vladnega semaforja sproščanja ukrepov, ki jih predlaga svetovalna skupina za covid-19, ter o poteku šolanja po 12. aprilu, ko naj bi se končali strožji omejitveni ukrepi zaprtja države.

Svetovalna skupina po neuradnih informacijah STA predlaga vladi, da so tudi v primeru epidemiološkega stanja, ki ustreza rdeči fazi semaforja, odprti vrtci in osnovne šole, medtem ko bi se srednješolci izobraževali izmenjaje en teden na daljavo in en teden v živo. Trenutni semafor v rdeči fazi predvideva, da varstvo oz. pouk za vrtčevske otroke in osnovnošolce v prvi triadi poteka po programu C, ostali se šolajo na daljavo.

image
Vlada.si

Svetovalna skupina predlaga, da se v oranžni fazi semaforja odprejo tudi srednje šole, ne le za zaključne letnike srednjih šol po programu C.

Po predlogu svetovalne skupine bi v rdeči fazi bilo omogočeno gibanje na prostem tudi med 22. in 5. uro, in sicer individualno ali več članov istega gospodinjstva.

Poleg tega so po neuradnih informacijah predlagali, da se v oranžni fazi odprejo gostinske terase po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ter da maske na prostem ne bi bile več obvezne, razen če ne bi mogli ohranjati dvometrske medsebojne razdalje.

Vladi predlagajo še ustrezno nadomestilo za tiste, ki so v izolaciji zaradi okužbe z novim koronavirusom in v karanteni zaradi visokorizičnega stika, je neuradno izvedela STA.

Sedemdnevno povprečje okužb na dan je sicer v torek znašalo 889, s čimer bi se - če ne bi bilo začasnega zaprtja države - uvrščali v oranžno fazo epidemije. Se pa je to povprečje prejšnji teden že povzpelo nad tisoč, ki je meja za prehod v rdečo fazo.