M.R.
25.11.2021

Poročilo o posredovanju na protestu 5. oktobra: Policisti izbrali napačne naboje, ti so padali na otroška igrala

Poročilo o posredovanju na protestu 5. oktobra: Policisti izbrali napačne naboje, ti so padali na otroška igrala
Večer

Policija in protestniki na Prešernovem trgu v Ljubljani 

Aktualno

Kaj je petčlanska komisija zapisala v poročilu o posredovanju policije med protestom 5. oktobra, ko so se na ljubljanskih ulicah zbrali protestniki proti covid ukrepom in proti vladi?

Policisti so na protestnem shodu 5. oktobra, na katerem je bila začasno prostost odvzeta tudi vodji stranke Resni.ca Zoranu Stevanoviču in raperju Zlatanu Čordiću Zlatku, uporabili strokovno in zakonito. Tako je v svojem poročilu zapisala petčlanska strokovna komisija, ki jo je po shodu v ta namen imenoval generalni direktor policije Anton Olaj

Med posredovanjem je bilo ranjenih šest policistov, saj so jih nasilneži obmetavali z granitnimi kockami in kamni. Poleg tega sta bili poškodovani še dve osebi. Eno izmed njiju so odpeljali reševalci, a je bilo nato ugotovljeno, da naj ne bi dobila hujših poškodb. 

image

Kmalu za tem, ko je raper Zlatko protestnike pozval na pohod po ljubljanskih ulicah, ga je policija prijela in odpeljala.

Robert Balen

Komisija je v poročilu podala tudi ugotovitev, da so policisti Posebne policijske enote (PPE) nestrokovno iz smeri Čopove ulice proti Prešernovem trgu izstreljevali plinske naboje. Pri tem je komisija ugotovila, da so policisti izbrali napačne naboje z daljšim dometom, "ki so padali na navedeni trg, kjer pa ni bilo nikogar, ki bi kršil javni red in mir, saj je bil trg skoraj prazen, plin pa se je zgolj širil proti pripadnikom PPE". Enako mnenje je podala komisija tudi za posredovanje ob Celovški cesti, kjer so izstrelki padali na območje otroških igral in na protestnike, ki so se s kraja oddaljevali. 

Policija uporabila različna prisilna sredstva

Policija je uporabila več prisilnih sredstev - vodni top, solzivec, penaste naboje, konjenico in službene pse. Izstreljenih je bilo preko štiristo nabojev s solzivcem, ki se izstreljujejo s posebnim orožjem in tudi odvrženih nekaj ročnih bomb s plinom. V nekaj primerih so tudi z vodnim topom protestnike škropili s curkom, v katerem je bila primes plinskega sredstva. Oblakom plina se niso uspeli izogniti družine z otroki v Tivoliju in tudi ne turisti v središču mesta. 
Med protestom je bilo poškodovanih tudi osem policijskih vozil in šest zaščitnih ščitov, v katere so prileteli granitne kocke in kamni, je zapisano v poročilu.
image
Večer
image
Robert Balen

Prav tako komisija ugotavlja, da na Kongresnem trgu, vsaj kakor kažeta posnetka telesnih kamer, ni bilo nobene kršitve, "kaj šele množične kršitve javnega reda". Zato po mnenju komisije tudi ni bilo razloga za izstreljevanje plinskih nabojev. Komisija je predlagala, da se ta primer odstopi pristojni službi Generalne policijske uprave, in sicer Sektorju za notranje preiskave in integriteto (SNPI).