M.R.
7.4.2021

Poklukar: Krvnih strdkov ob cepljenju z AstraZeneco pri nas še nismo zabeležil, do odločitve Eme se cepljenje nadaljuje

Poklukar: Krvnih strdkov ob cepljenju z AstraZeneco pri nas še nismo zabeležil, do odločitve Eme se cepljenje nadaljuje
Robert Balen Minister za zdravje Janez Poklukar 
Aktualno

Minister Janez Poklukar ob svetovnem dnevu zdravja o cepljenju proti koronavirusu in tudi o krvnih strdkih pri cepljenju z AsrtaZeneco. Zahvaljuje se vsem zdravstvenim delavcem.

Na vprašanje, kakšne spremembe glede sproščanja ukrepov je predlagala strokovna skupina, je minister za zdravje Janez Poklukar danes odgovoril, da je ključno prizadevanje na tem področju, da se po končanju 11-dnevnega zaprtja ponovno delovanje šol. Ostale stvari so še v razpravi in o njih minister ni želel govoriti. 

Glede odločitve Evropske agencije za zdravila (Ema) o morebitni povezavi krvnih strdkov in cepivom AstraZenece, je dejal, da bi bila kakršna koli drugačna pot od priporočil Eme neprimerna. 

Do odločitve Eme, ta bo sicer znana danes popoldne, se cepljenje z AstraZeneco v Sloveniji nadaljuje, pravi Poklukar in dodaja, da se s tem cepivom cepi starejše od 60 let. Minister je dejal, da v Sloveniji po njemu dostopnih podatkih za zdaj ni bil zaznan noben primer krvnega strdka po cepljenju s tem cepivom. 

Poklukar je odgovarjal tudi na vprašanje o tem, ali bi se lahko kdo odločal, s katerim cepivom bo cepljen. Glede na trenutno dostopnost cepiva in glede na podatke o varnosti, ta trenutek za posameznika ni pomembno, katero cepivo dobi, temveč da do cepiva pride in da se pri sovjem zdravniku prijavi za cepljenje, je povedal minister. 

Sicer pa se je ob svetovnem dnevu zdravja zahvalil vsem zdravstvenim delavcem in sodelavcem, ki so v preteklem letu "dokazali, da med nami ni neenakosti". Državljanom pa se je zahvalil, da so s spoštovanjem ukrepov pomagali, da so bolnišnice zmogle obravnavati vse, ki so zdravljenje potrebovali.

Koronaivrus po besedah Poklukarja ne izbira po spolu, rasi ali verskemu prepričanju. Prav tako se ne ozira po socialni ali družbeni status. "Ni mu tudi mar za neenakosti med nami. Epidemija covida-19 je zaznamovala prav vsa področja našega življenja. Vseh njenih razsežnosti še ne poznamo," je povedal minister.

Po njegovih besedah je v Sloveniji na voljo dostopna in kakovostna zdravstvena oskrba, pri tem pa poudarja, da bo kot minister storil vse, da jo ohrani in še izboljša. "V času epidemije covida-19 so vsi bolniki dobili potrebno oskrbo. Naše zdravstvo se je odlično izkazalo v tej krizni situaciji, po epidemiji pa nas čakajo novi izzivi," je dejal

Zdravje prebivalstva z višjim položajem se izboljšuje hitreje

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) bo svetovnem dnevu zdravja v ospredje postavlja neenakosti v zdravju in poteka pod geslom "Gradimo pravičnejši, bolj zdrav svet".  Poudarek je na doseganju najvišje ravni zdravje, "ki je temeljna pravica vsakega človeka, ne glede na raso, vero, politično prepričanje, ekonomsko ali socialno stanje". WHO poziva k spremljanju neenakosti v zdravju in kliče k prizadevanjem za univerzalen dostop do kakovostnih zdravstvenih storitev, prilagojenih potrebam in vrednotam v skupnosti. 

Zdravje celotne populacije se je v Sloveniji v zadnjem desetletju do epidemije covida-19 pomembno izboljšalo. Slovenija se uvršča ob bok razvitih držav, tako na področju dosežkov kot tudi izzivov, je povedal Poklukar. "Žal pa tudi v Sloveniji opažamo, da se je zdravje skupin prebivalstva z višjim socialno-ekonomskim položajem izboljševalo hitreje, kar pomeni, da posamezniki iz različnih socialno-ekonomskih skupin svoj zdravstveni potencial dosegajo v različni meri. Dejavniki kot so izobrazba, zaposlenost, dohodek, socialna varnost, socialna omrežja in podobni vplivajo na življenjski slog, dejavnike tveganja, uporabo zdravstvenih in drugih storitev ter posledično na obolevnost, umrljivost in pričakovano trajanje življenja," je povedal Poklukar.