Urška Polanc
21.11.2020

Pobuda koroških poslancev za zagotovitev sredstev za Splošno bolnišnico Slovenj Gradec

Pobuda koroških poslancev za zagotovitev sredstev za Splošno bolnišnico Slovenj Gradec
Nejc Strojnik Splošna bolnišnica Slovenj Gradec
Aktualno

Koroška poslanca Jože Lenart in Jani Prednik sta na ministra za zdravje Tomaža Gantarja naslovila poslansko pobudo. Ministrstvo za zdravje naj zagotovi sredstva za Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, da bo ta lahko nadomestila zastarelo gama kamero in nadaljevala z drugo fazo obnove centralne kuhinje, sta zapisala v pobudi.

Da je zavrnitev amandmaja pri proračunu za leto 2021 pri investicijskih vlaganjih na sekundarni in terciarni ravni, ko bi prepotrebna sredstva v višini 2.492.777 evrov lahko namenili za nadomestitev iztrošene in zastarele gama kamere, še en dokaz več, da aktualna vlada pod pretvezo velikih besed dobesedno ignorira pozive bolnišnic po potrebni pomoči, sta prepričana koroška poslanca. "Pri tem pa ne gre samo za potrebe zaradi pričujoče epidemije, gre za veliko podhranjenost bolnišnic nasploh. Zavrnitev amandmaja za sredstva za slovenjegraško bolnišnico je nerazumna. Vemo namreč, da se z gama kamerami izvaja približno 36 različnih preiskav, ker pa je gama kamera stara že več kot 31 let, se lahko z njo opravi manj kot petina teh preiskav," sta med drugim zapisala. Izvajanje diagnostike na tako zastareli napravi je manj zanesljivo, za posamezne preiskave pa sploh več ni več primerna. Iz bolnišnice Slovenj Gradec sedaj večino pacientov pošiljajo na preiskave v bolnišnico Maribor, Celje in Ljubljano. Opozarjata, da to predstavlja čakalne vrste v teh ustanovah in izgubljanje dragocenega časa za paciente: "Kljub temu, da bi investicija pripomogla k bistveno večji zanesljivosti in kakovosti obravnave pacientov, poleg tega pa tudi k skrajševanju čakalnih vrst v več zdravstvenih ustanovah, vlada in koalicijski poslanci tega ne sprevidijo kot bistveni doprinos k izboljšanju zdravstvenega sistema."

Več let že opozarjajo na zastarelost opreme
"Splošna bolnišnica Slovenj Gradec je regionalna splošna bolnišnica za koroško regijo in tudi šaleško regijo ter tako predstavlja pomembno ustanovo tako za domačine in okoliško prebivalstvo, kot tudi za ostale prebivalce Slovenije. Gre namreč za eno izmed šestih javnih zdravstvenih zavodov v Sloveniji, kjer se izvajajo številne diagnostične preiskave. Pristojni v slovenjegraški bolnišnici že več let opozarjajo na dotrajanost in zastarelost njihove opreme, predvsem gama kamere ter opreme za varno in učinkovito pripravo prehrane, a ministrstvo za zdravje njihove stiske ne sliši," sta v pobudi zapisala poslanca. 


Splošna bolnišnica Slovenj Gradec bi potrebovala tudi nujna sredstva za celovito obnovo bolnišnične kuhinje, kjer dnevno pripravljajo obroke za več kot 2500 bolnikov, še dodajata poslanca. "Spomladi 2019 je bolnišnica sicer zaključila prvo fazo sanacije kuhinje, a je zaradi dotrajanosti vseh instalacij, talne in stenske keramike v kuhinji ter dotrajanosti tehnološke opreme za pripravo hrane nujno potrebno nadaljevati z drugo fazo obnove centralnega dela kuhinje," navajata.