A.L., STA
13.10.2021

Poberite paprike in bučke, Arso za četrtek opozarja na nevarnost pozebe

Poberite paprike in bučke, Arso za četrtek opozarja na nevarnost pozebe
Saso Bizjak Fotografija je simbolična.
Aktualno

Agencija RS za okolje (Arso) pred pričakovano četrtkovo slano, ki bi lahko dosegla bolj izpostavljene predele, opozarja na morebitno nevarnost pozebe. Ta bo lahko pustila posledice na jesenskem cvetju, v nevarnosti so lahko tudi zelenjadnice. Plodove, denimo paprike in bučke, se splača pobrati ali pa dobro zaščititi, svetujejo na Arsu.

Kot so danes sporočili z Arsa, zaenkrat kaže, da nizke temperature ne bodo ogrožale vinogradniških območij oziroma grozdja, ki še čaka na trtah na pozno trgatev.

Tudi sadno drevje na izpostavljenih mestih najbrž ne bo ogroženo, saj gre na teh območjih v večini za visokodebelne sadovnjake. Tem je pridelek v večini pobrala že spomladanska pozeba, kolikor ga je ostalo, pa so plodovi dovolj visoko nad tlemi, kjer jih negativne temperature zraka verjetno ne bodo dosegle.

"Če bodo temperature vendarle prenizke in bodo dosegle tudi plodove, bodo ti lahko utrpeli poškodbe, ki jih bomo lahko opazili nekaj dni po slani," so navedli. Zdaj so na drevesih sicer večinoma še pozne zimske sorte, ki prenesejo tudi nekaj več mraza.

Nizke temperature pa lahko pustijo hude posledice na še zeleni koruzi, ki jo kmetje sejejo za primes k travni silaži. Medtem je koruza, ki je bila sejana za silažo, ta čas že pospravljena. Koruzi za zrnje, ki jo že pospešeno pobirajo, pa nizke temperature ne morejo več do živega. Prav tako ne more škoditi ozimnim posevkom, ječmenu, ki je v fazi setve in ponekod vznika, so še navedli na Arsu.

Kakšno vreme nas čaka ob koncu tedna?

Sicer pa bo popoldne na Primorskem precej jasno, drugod bo nekaj spremenljive oblačnosti, možna bo še kakšna kratkotrajna ploha. Ponekod v notranjosti bo pihal šibak severni do vzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Veter bo zvečer ponehal. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 13, na Primorskem do 17 °C.

Jutri dopoldne bo dokaj jasno, zjutraj bo marsikje v notranjosti države slana. Čez dan se bo oblačnost povečala, manj je bo na Primorskem. Jutranje temperature bodo od -3 do 2, v mraziščih Notranjske okoli -5, ob morju 6, najvišje dnevne od 10 do 13, na Primorskem do 16 °C.

V petek bo na vzhodu dopoldne pretežno oblačno, popoldne se bo razjasnilo. Drugod bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo, na Primorskem pa pretežno jasno. V soboto bo sprva precej jasno, čez dan v notranjosti Slovenije zmerno, občasno pretežno oblačno. Na Primorskem bo prehodno zapihala šibka burja.