Tomaž Ranc
2.10.2020

Peca pred zimsko sezono: Virus in vreme nista izgovor

Peca pred zimsko sezono: Virus in vreme nista izgovor
Tomaž Ranc Franz Skuk (levo) pravi, da ima težave na lokalni ravni in podporo na deželni.
Aktualno

Na priljubljenem čezmejnem smučišču načrtujejo začetek sezone 5. decembra. Zaradi nasprotovanja razvoju turizma lastnik Franz Skuk razmišlja celo o umiku.

Poletno-jesenska sezona na Peci so bo končala 26. oktobra. V nasprotju z zimsko, ki je prinesla izgubo, je koronačas ni prizadel, ampak se je obisk v primerjavi z lanskim poletjem celo povečal. Tudi bližnje Breško jezero (Pirkdorfer See), kjer so hotel, glamping hišice in kamp, je bilo dobro obiskano. Med pohodniki, kolesarji in dopustniki je bilo poleti največ Avstrijcev, prišli so tudi Italijani, manj je bilo Izraelcev in Slovencev.

"Če ne vidim perspektive, lahko zaprem"

"Pripravljamo se na zimo, čeprav sem vmes mislil, da zimske sezone ne bom več odprl. Pa to nima povezave s korono. Nekateri sosedi, lovci, gozdarji ... si mislijo, da imajo pravico zahtevati to in ono. Vsako leto v Peco vložimo precej denarja v izgubo, če pa ne vidim perspektive, da bi še kaj izboljšal, pa sem rekel, ni problem, lahko vse pustim," pravi poslovnež, kmet Franz Skuk, ki je oživil Peco in za to požel veliko pohval z obeh strani meje.

image
V skupnosti kmetov, kjer imajo vpliv lovci, ovirajo turistične načrte. 
Tomaž Ranc

Težava je nastopila, ker bi želel za poletno sezono obstoječe tri kolesarske "traile" z gore nadgraditi še z eno progo, ki bi bila lažja in namenjena manj usposobljenim kolesarjem - z označbo rdeče barve, težje so označene s črno. K temu so imeli pripombe v skupnosti kmetov, katere član je sicer tudi Skuk sam.

Koroške ne muči korona, ampak škoduje predvsem sama sebi.

"Gre za skupnost s 115 člani, pa niti niso vsi kmetje. So pa vodilni formirani tako, da so lovci, in če bo tudi ostalo tako, ne bom več investiral. Skozi skupnost gredo štirje kilometri trase, kar pa jim ni všeč, češ da nočejo več ljudi na Peci. Letos so volitve, in le če se bo pozimi to spremenilo, kot so mi obljubili drugi člani - sam imam sicer skoraj največ odstotkov glasov -, bom normalno nadaljeval. Želim, da se realno ugotovi, kaj se da narediti, ne pa da postavljajo pogoje, tu hočejo imeti mir, tam hočejo imeti mir ... Lahko pa naredimo čisto mir in se umaknemo. Sam imam tudi druge perspektive v življenju, ni to ne moja prva ne zadnja. Če se bo vodstvo zamenjalo, bo v redu, v nasprotnem primeru pa tudi. Čisto odločen sem," je neposreden Skuk. "Koroške ne muči korona, ampak muči sama sebe. Naj se zamislijo!" je pribil.

Birokratov 30 let ni zanimalo

Težave pa so se kljub odličnemu obisku pojavile tudi na Breškem jezeru (Pirdorfer See), kjer so za spremembe in ureditev potrebna soglasja okrajne uprave v Velikovcu. S potjo okoli jezera se, na primer, niso strinjali in podobno. "Tri tedne sem se sekiral, sedaj pa ne več. Če bodo delali tako, da bom imel občutek, da mi pomagajo, bom delal naprej. Če mi bodo nasprotovali, pa naj delajo sami in se umikam za obe zadevi. Če moraš vsako leto pokriti 150.000 evrov izgube, se začneš spraševati: zakaj pa? Grozili so celo z zaprtjem hotela, ker ni bilo nekega potrdila, ki ga prej 30 let očitno niso pogrešali," je povedal Skuk.

Po njegovem birokrate predvsem prične skrbeti, ko začnejo stvari teči dobro. Razmišljal je tudi o prodaji, ker ima za kompleks ponudbi iz Nemčije in Nizozemske. Po njegovem je evforija v zvezi s Peco mimo, zdaj pa se bo pokazalo, kdo si v resnici želi razvoja.

image
Na Peci načrtujejo zimsko sezono, na koronavirus se bodo prilagodili enako kot poleti.
Tomaž Ranc

Priporočeni ukrepi proti koroni

Priprave na zimsko sezono še vedno tečejo. Skuk meni, da novi koronavirus ali slaba zima na Peci ne moreta biti razloga, da se zimska sezona ne bi mogla začeti. Začetek smučarske sezone načrtuje v soboto, 5. decembra. Režim bo takšen, kot velja sedaj za planince in kolesarje - z obvezno masko v gondoli. Pred vstopom so označene potrebne razdalje, kot so sedaj ločeni kolesarji in pohodniki. V gondolo seveda potnikov ne tiščijo, znotraj pa lahko masko snamejo, če se tako dogovorijo - ali na primer, če gre za družine. V sami gondoli je priporočena metrska razdalja, ne pa predpisana - kar pa ni možno, saj so kabine manjše.

Sicer se bodo potrudili s pripravo smučišč, izboljšave napoveduje pri otroški vlečnici. Tudi če bo smučišče na gori zaprto, bo spodaj odprto, če ne bo naravnega snega, bodo poskrbeli za umetno zasneževanje. Božičnih sejmov na gori zaradi korone letos ne bo, bodo pa uredili praznično sprehajalno pot, ki bodo odprta ves čas.

image
V skupnosti kmetov, kjer imajo vpliv lovci, ovirajo turistične načrte.
Tomaž Ranc

Za panoramsko restavracijo čas do avgusta

Panoramska restavracija z info točko Geoparka Karavanke, s katero so uspeli na razpisu čezmejnega Interreg Slovenija-Avstrija, je še v načrtu, se je pa gradnja odmaknila. Izvajalec iz Dobrle vasi je izbran, dela lahko končajo v petih mesecih, zagotavlja lastnik. Dovoljenje za gradnjo so dobili, ker pa so vmes spremenili načrt - objekt bo nekoliko manjši -, bi morali postopke ponoviti. "Nekoč si lahko pričel delati in si vmes dal prošnjo, da bi naredil drugače, sedaj pa to ni več dovoljeno. Zato pač letos ne bomo delali, kar vse skupaj traja predolgo. Če bodo ljudje razvoju na Peci nasprotovali, ne bomo delali, če pa bodo spremembe, bomo objekt naredili, do avgusta moramo končati, časa je dovolj," pravi Skuk.

Sezonska vozovnica 330 evrov
​Sezonska vozovnica za odraslega smučarja na Peci bo to zimo stala 330 evrov. Predprodajo na pliberškem jormaku, tradicionalnem sejmu na travniku, ki ga letos ni bilo, pa so tokrat prestavili na vikend v začetku novembra in pa na online prodajo. ​Avstrijska Koroška ima sicer najmanj aktivnih primerov okužb v državi, v torek jih je bilo 137, kar je najmanj med avstrijskimi zveznimi deželami. V državi jih je 8590, od tega na Dunaju 4538. Peca pa ima vedno veliko zaveznikov na obeh straneh meje.

Ker je živa Peca v interesu na obeh straneh meje, ne nazadnje je tudi pomembna vsebina čezmejnega Geoparka Karavanke, bi pričakovali, da bodo lastniku šli naproti občina, okraj in dežela. A Skuk pravi, da na deželni ravni nima nobenih težav, zgolj na lokalni, in še, da namesto da bi podpirali in iskali rešitve, predvsem iščejo napake. "Tudi deželni glavar Peter Kaiser je obljubil, da bo povprašal na velikovški okrajni upravi. Ta živi od nas in se enostavno mora odločiti, ali pa bo kriva za to, da sem projekte zaprl," še ugotavlja lastnik, ki sicer pravi, da ima odlično ekipo in da Peci posveti 70 odstotkov svojega časa.

image
Letos bodo sezonske vozovnice prodajali predvsem online.
Tomaž Ranc