Nejc Strojnik
13.10.2021

Pamečani zaskrbljeni, župan Tilen Klugler se bo v kratkem sestal s civilno iniciativo

Pamečani zaskrbljeni, župan Tilen Klugler se bo v kratkem sestal s civilno iniciativo
Nejc Strojnik Vaščani bi radi ohranili zelene in kmetijske površine.
Aktualno

Vaščane Pameč še vedno skrbi širitev industrijske cone. Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler se je sestal z vaško skupnostjo, v kratkem pa obljubil še sestanek s civilno iniciativo.

Predvidena širitev industrijske cone Pameče na desno stran prometnice Slovenj Gradec – Dravograd je ne dolgo nazaj vaščane Pameč spodbudila, da se združijo v civilno iniciativo. Ta širitvi na desno stran ceste ostro nasprotuje, medtem ko predvideni gradnji na levi strani ne oporeka. A območja za gospodarsko in kmetijsko dejavnost, ki so umeščena na desno stran ceste so bila v občinski prostorski načrt dodana že leta 2015, kar je po današnjem sestanku z Vaško skupnostjo Pameče-Troblje izpostavil tudi župan Tilen Klugler. Župan je obenem obljubil, da se bo v kratkem sestal tudi s predstavniki civilne iniciative. "Rad bi slišal njihove želje, saj na desni strani ne opremljamo industrijske cone, ne spreminjamo rabe v prostoru. Niti mi jasno, zakaj zdaj, po šestih letih, od sprejetja občinskega prostorskega načrta, takšen odziv. Mogoče bi ta bil bolj primeren pred šestimi leti, ko so to umeščali v prostor," pravi Klugler. V tistem obdobju je v Slovenj Gradcu županoval Andrej Čas. Da so bili odzivi vaščanov tudi v preteklosti negaitvni, pa pravi Simon Smolar iz civilne iniciative. Zdajšnje zbiranje podpisov je že tretje. Leta 2003 je svet primestne vaške skupnosti Pameče-Troblje sprožil peticijo proti umestitvi in izgradnji regijskega centra za ravnanje z odpadki (sortirnica in kompostarna) v podjetniški coni Pameče. Leta 2010 so vaščani zbriali podpise proti umestivi industrijske cone na desno stran, letos pa se zgodba iz leta 2010 ponavlja. "Kljub vsem tem dejstvom so v prostorski načrt umeščena območja na levi in desni strani, gradnja predelovalnice človeškega blata pa se bo tudi kmalu začela," dodaja Smolar. Vaščani Pameč so bili leta 2007 tudi proti umestitvi hitre ceste po sredini doline in po severni varianti, ki je bila zarisana tik ob vasi. Trenutna varianta Gmajna se vaščanom med omenjenimi zdi najbolj primerna. 

image
Župan Tilen Klugler
Igor Napast

S širitvijo industrijske cone na desno stran se ne strinja niti Vaška skupnost Pameče-Troblje. Predsednik Vili Kašnik pravi, da je njihovo stališče jasno in da širitvi nasprotujejo, strokovne službe pa da bodo stališče preučile in predstavile rešitve. Župan je ob tem pojasnil, da občinskega prostorskega načrta ni tako enostavno spreminjati ter industrijske cone na desni kar črtati. "Tukaj so tudi lastniki zemljišč, ki jim ne moremo stavbnega zemljišča kar spremeniti v kmetijskega. Lahko bi prišlo do odškodnin, tudi tožb. A preden karkoli komentiram, se bi rad sestal s predstavniki civilne iniciative. Rad bi slišal njihove želje, potrebe, mišljenja, nato se bomo odločali naprej." Občina trenutno vse napore usmerja proti levi strani. Za komunalno ureditev tistega območja so namreč pridobili evropska sredstva.

Kaj pa v primeru, da nekdo od lastnikov na desni strani zemljišče proda? Lahko kupec zgradi gospodarsko poslopje? "Do mene ni prišel še noben pobudnik, ki bi se zanimal za gradnjo na desni strani. Je pa veliko interesa za gradnjo na levi strani. Desne strani občina niti komunalno ne opremlja, to bomo storili samo na levi strani, za kar smo pridobili nepovratna sredstva. Verjamem pa, da dokler ne bo zapolnjena industrijska cona ne levi strani, ne bo interesa za desno stran," je zaključil župan Tilen Klugler.