Elizabeta Planinšič
16.9.2020

Omejitev gibanja na občine je bila skladna z ustavo, ustavni sodniki o vprašanju razdeljeni

Omejitev gibanja na občine je bila skladna z ustavo, ustavni sodniki o vprašanju razdeljeni
Robert Balen
Aktualno

Večina petih sodnikov je odločila, da odlok o prepovedi gibanja izven občine stalnega ali začasnega bivanja, ki je veljala v času epidemije koronavirusa ni v nasprotju z ustavo.

Odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Sloveniji ter prepoved gibanja izven občin, ki ga je vlada sprejela v času epidemije koronavirusa, točneje sredi marca letos, ni v nasprotju z ustavo, je odločilo ustavno sodišče. Svoboda gibanja se sme, glede na ustavo, omejiti z zakonom, če je na primer to potrebno, da bi se preprečilo širjenje nalezljive bolezni, kot je bilo to strojeno v obravnavanem primeru. Sodišče je presojalo tudi, ali je bil ta poseg primeren, nujen in sorazmeren. Odločili so, da je vlada z odlokom zasledovala ustavno dopustni cilj in da določbe v odloku niso bile prekomerne.
A ustavni sodniki niso bili enotni. Prevladala je večina petih sodnikov - da odlok ni bil v neskladju z ustavo, so menili dr. Rajko Knez, dr. Dunja Jadek Pensa, ddr. Klemen Jaklič, dr. Marijan Pavčnik in Marko Šorli. Proti pa so glasovali dr. Matej Acceto, dr. Rok Čeferin, dr. Špelca Mežnar in dr. Katja Šugman Stubbs.

Vlada Republike Slovenije je v svojih prizadevanjih za omejitev širjenja epidemije ravnala zakonito. Množica ustavnih pobud (copy-paste) se je tako izkazala le kot administrativno oviranje dela vlade, je prek Twitterja sporočil notranji minister Aleš Hojs.