STA
29.11.2021

Okoli omikrona še veliko nejasnosti, a vrstijo se zaskrbljeni pozivi k preventivnemu ravnanju

Okoli omikrona še veliko nejasnosti, a vrstijo se zaskrbljeni pozivi k preventivnemu ravnanju
Andrej Petelinšek Vse nove različice virusa so nekoliko slabše občutljive na cepiva, a možnost, da bi bila zdajšnja cepiva proti omikronu neučinkovita, je po majhna.
Aktualno

Nova različica novega koronavirusa, imenovana omikron, predstavlja zelo visoko globalno tveganje s potencialno resnimi posledicami, je opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Nova različica novega koronavirusa, imenovana omikron, predstavlja zelo visoko globalno tveganje s potencialno resnimi posledicami, je opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Okoli omikrona je sicer še veliko nejasnega, jo pa odkrivajo v vedno več državah. Poleg Italije so jo od naših sosednjih držav odkrili tudi v Avstriji.

Različica omikron je po prvih podatkih bolj nalezljiva kot doslej odkrite različice koronavirusa, je za STA povedala infektologinja Bojana Beović.

Po prvih znanih podatkih okuženi z različico omikron sicer ne zbolijo kritično, temveč bolj zmerno. Ni pa še jasno, ali je za blažji potek odločilna starost in ali je k blažjemu poteku prispevalo cepljenje oziroma prebolela okužba, je dejala Beovićeva.

Če...