Jasmina Detela
19.9.2020

Odpuščanja v Adientu Slovenj Gradec: Brez dela bo ostalo kar okoli 160 zaposlenih

Odpuščanja v Adientu Slovenj Gradec: Brez dela bo ostalo kar okoli 160 zaposlenih
Jasmina Detela Adient Slovenj Gradec 
Aktualno

V avgustu je službo izgubilo okoli 50 delavcev podjetja Adient Slovenj Gradec, do začetka oktobra jih bodo odpustili še dodatnih 110, odpovedi so jim vročili tudi v tem tednu.

V slovenjgraški družbi Adient, ki je v ameriški lasti, bo po naših podatkih do oktobra brez dela ostalo 162 zaposlenih. Okoli 50 delavcev so odpustili v avgustu, nekatere v tem tednu, do konca septembra oziroma začetka oktobra naj bi še preostale. Uprava družbe oziroma njena predstavnica, ki je z nami komunicirala preko elektronske pošte, Natalia Podhradska, nam na naša poizvedovanja konkretnega odgovora glede števila odpuščenih delavcev doslej ni podala. Kot razlog za odpuščanja pa je navedla, da se iztekajo nekateri programi, ki jih kljub prizadevanju vodilnih delavcev niso nadomestili z novimi. Poleg tega je na prvotno načrtovan obseg proizvodnje za letos vplivala tudi pandemija koronavirusa.

Delavce odpuščajo postopoma

Poleti smo poročali, da je pandemija nekaterim koroškim podjetjem zadala precej hud udarec. V posebno hudi krizi je avtoindustrija, s tem pa njeni dobavitelji, tudi na Koroškem. V Adientu, kjer proizvajajo sestavne dele za avtomobilske sedeže in notranjo opremo avtomobilov, v času pandemije sicer niso ustavili strojev. V marcu je delalo od 10 do 15 odstotkov zaposlenih, junija okoli 70 odstotkov, nekateri delavci so še vedno na čakanju, a zdaj na stroške podjetja. Koristili so sicer tudi vladne ukrepe za pomoč podjetjem, kar pa, kot kaže, ni bilo dovolj oziroma jih ni rešilo pred odpuščanji.
​Že poleti nam je predsednik podjetniškega sindikata Bojan Rošer dejal, da za vse delavce v prihodnje verjetno ne bo dela, s konkretnimi številkami pa jim vodstvo takrat (še) ni postreglo. So jim pa predlagali, da podaljšajo subvencioniranje čakanja na delo s strani države, a se uprava za ta korak ni odločila. "Po naših podatkih naj bi odpustili 160 delavcev, te številke je direktor Tomaž Primožič predstavil na skupni seji sveta delavcev in sindikata. Prav tako podatke o poslovanju, med drugim je za prihodnje poslovno leto, ki se začne oktobra, za okoli 30 odstotkov nižja planirana prodaja. Nekateri programi so se iztekli, eden pa se je selil v Srbijo, kjer je cenejša delovna sila. Temu primerno vodstvo prilagaja tudi število zaposlenih. Delavce odpuščajo postopoma v skladu z iztekom programov, zdaj smo približno na polovici celotne številke. Prizadevamo pa si, da bi bilo število odpuščenih delavcev nižje od predvidenega."

Od dobička do presežkov

Slovenjgraška družba Adient sodi v ameriško skupino Adient International. Do oktobra 2016 je sicer pripadala koncernu Johnson Controls International, potem pa je sledila odcepitev celotne avtomobilske divizije multinacionalke in posledično delovanje v 100-odstotnem lastništvu skupine Adient.
Poslovno leto 2019 je zaključila z 90 milijoni evrov prihodkov, kar je desetina manj od leta 2018, pri čemer so, kot je razvidno iz poslovnega poročila, ustvarili 3,4 milijona evrov dobička, kar pa je slab milijon evrov več kot leto prej. Realizacija je bila nižja pri različnih programih (Toyota, Volvo, Peugeot/Citroen, Ford, VW in Nissan), nekoliko višjo prodajo pa so dosegli pri končnih kupcih Daimler, BMW Mini, Land Rover in Kia.
Zanimivo je, kar so v poročilu tudi izpostavili, da je finančni položaj družbe že nekaj let zelo stabilen, da beležijo visoko stopnjo kapitalske ustreznosti, denarna sredstva pa močno presegajo kratkoročne finančne obveznosti. V letu 2019 so zaposlovali povprečno 666 delavcev, kar je v primerjavi z letom prej prav tako desetina manj, konec poslovnega leta je število zaposlenih padlo na 596. (plt)

Odpustili so jo že četrtič

Tudi Jaka Šilak, terenski organizator zveze svobodnih sindikatov, območna organizacija Podravje in Koroška, je z odpuščanji seznanjen. Obvestil nas je sindikalni zaupnik podjetja. "Po prvih napovedih naj bi odpustili 162 zaposlenih. Sprejeli so program presežnih delavcev, med glavnimi kriteriji za odpuščanje je delovna doba pri delodajalcu. Upoštevali so tudi druge socialne kriterije. Vsem našim članom nudim brezplačno pravno pomoč. Pregledali bomo, ali so odpovedi upravičene in odpravnine pravilno izračunane." Večina delavcev o izgubi zaposlitve naj ne bi bila predhodno obveščena. Zdaj že nekdanja delavka je povedala, da so jo v obdobju nekaj let odpustili že četrtič. "Delala sem v različnih obratih, kjerkoli so me potrebovali, nobenega dela nisem odklonila, izpolnila sem vse norme, na koncu pa sem pristala na cesti. Videti je, da lahko delajo z delavci tako, kot se jim zljubi. Nisem več mlada, imam zdravstvene težave, družino, kredite. Kje naj zdaj najdem delo?" Tudi drugi delavci so razočarani. "Delal sem na več izmen, dosegal norme, res sem v šoku, ker so me odpustili," je povedal delavec iz Slovenj Gradca.

image
Adient Slovenj Gradec Foto: Jasmina DETELA
Jasmina Detela

Pri koroškem uradu za delo so potrdili, da je v prvi fazi v avgustu brez dela ostalo okoli 50 zaposlenih. "Odpovedi so jim vročili osebno ob prisotnosti naših svetovalcev, ki so delavcem tudi omogočili, da so se vpisali v evidenco iskalcev zaposlitve. Skupaj s podjetjem smo jim pripravili opomnike z vsemi informacijami glede prijave na zavod za zaposlovanje in seznam prostih delovnih mest oziroma podjetjih, ki zaposlujejo delavce," pravi vodja koroških uradov za delo Jasmina Uršič. Kot še dodaja, številna podjetja na območju koroške in tudi Šaleške doline (velenjsko Gorenje, Dani AFC iz Slovenj Gradca, Turna iz Šoštanja) iščejo delavce, zato večjih težav z zaposlitvijo ne pričakujejo. Večina doslej odpuščenih delavcev ima dokončano četrto in peto raven izobrazbe (šivilje, tehnologi, komercialisti, vzdrževalci, tudi strojniki). Največ jih je sicer iz območja slovenjgraškega urada za delo, sledita urad za delo Ravne na Koroškem in Dravograd, posamezni delavci pa so tudi iz velenjskega in radeljskega območja.