Jasmina Detela
3.5.2021

V slovenjgraški bolnišnici za 27 tisočakov prenovili prostore za covidne bolnike. Na odprtje prišel tudi Janša

V slovenjgraški bolnišnici za 27 tisočakov prenovili prostore za covidne bolnike. Na odprtje prišel tudi Janša
Igor Napast
Aktualno

Uredili so jih v tretjem nadstropju starega kirurškega bloka. Nova bolnišnica najverjetneje na zdajšnji lokaciji v Slovenj Gradcu.

V slovenjgraški bolnišnici so odprli prenovljene prostore za zdravljenje covidnih bolnikov. Uredili so jih v tretjem nadstropju starega kirurškega bloka. Ob tej priložnosti je regijsko bolnišnico obiskal predsednik vlade Janez Janša, ki je med drugi pohvalil njihovo dobro delo. Izvedeli smo tudi, da se nova bolnišnica najverjetneje ne bo gradila v bližini trase tretje razvojne osi.

Razbremenili interni oddelek

V slovenjgraški bolnišnici je covid oddelek doslej deloval v sklopu internega oddelka. Zdaj so zanj uredili prostore v starem kirurškem bloku.

"Oddelek za zdravljenje covid bolnikov smo pripravili, da povečamo posteljne kapacitete za zdravljenje ostalih pacientov, predvsem na internem oddelku. Epidemija traja že dolgo časa in bo še trajala. Z vsemi močni se trudimo, da izvajamo zdravstveno dejavnost za vse, ki jo potrebujejo," je dejal direktor slovenjgraške bolnišnice Janez Lavre in se zahvalil vsem zaposlenim v bolnišnici ter ostalim izvajalcem zdravstvenih dejavnosti na Koroškem, da skupaj zmorejo in premagujejo to zahrbtno bolezen ter zdravijo tudi ostale paciente, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo.

image
Predsednik vlade Janez Janša je obiskal Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, ob njem direktor slovenjgraške bolnišnice Janez Lavre.
Igor Napast

Tudi premier Janša se je vsem zaposlenim zahvalil za vse napore v času epidemije: "To ni bil samo izziv, ko gre za tretma covid bolnikov, ampak tudi nasploh zaradi velikega pritiska na tako ali tako obremenjen zdravstveni sistem. Ta izziv ste zmogli predvsem na etični pogon." Po njegovih besedah je slovenjgraška bolnišnica eden od tistih slovenskih zdravstvenih zavodov, ki dokazuje, ne samo prek uspehov na področju stroke in zdravstva, da zmore, ampak to dokazuje tudi, ko gre za dobre finančne rezultate bolnišnice, kar je tudi pomembno.

Prav tako je izrazil veselje, da je ministrstvo za zdravje v zadnjih dneh in tednih dokončno uskladilo zakon o investicijah v zdravstvo in dolgotrajno oskrbo. "Gre za izjemno pomemben zakon, ki bo zagotovil potrebna sredstva za vse tiste investicije, ki smo jih pogrešali v zadnjih 15, 20 letih. Bo tudi nadgradnja tistih programov s področja zdravstva, ki so vključena v naš nacionalni načrt za okrevanje in odpornost. Skupaj z obema aktoma bomo slovenskemu zdravstvu v naslednjih letih zagotovili vse manjkajoče kapacitete, ki smo jih doslej pogrešali. Naslovili bomo tudi kadrovski problem, del sredstev bo namenjen tudi za izobraževanje kadrov. Računamo, da bo Slovenija čez tri do pet let ujela tiste evropske države, ki so v špici po kvaliteti njihovih zdravstvenih sistemov," je dejal predsednik vlade.

image
Igor Napast

Aktualna lokacija bolj verjetna za novo bolnišnico

Opozoril je tudi, da epidemija še ni končana. Slovenija je skupaj z večino drugih evropskih držav dosegla več kot četrtinsko preceplejnost vsaj s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19. Glede na najave dobav, ki so relativno optimistične za prihodnje tedne, lahko realno računamo, da bomo precepljenost, ki uspešno zaustavlja epidemijo, dosegli nekje v sredini junija. Do takrat je potrebno dosledno upoštevati ključne preventivne ukrepe, je dodal.

Naložba v ureditev prenovljenih prostorov za covidne bolnike je veljala okoli 27 tisoč evrov. Posebna naložba je še nakup postelj, javno naročilo poteka. Na oddelku se bo lahko zdravilo 50 pacientov in 4 v intenzivni enoti. V slovenjgraški bolnišnici trenutno zdravijo šest covidnih pacientov na navadnem oddelku in enega na intenzivni enoti.

Lavre in premier sta govorila tudi o naložbah v bolnišnico, pri tem je Janša pohvalil njihove bodoče načrte. Spomnimo, da je Lavre pred časom omenjal, da si bo prizadeval za gradnjo nove bolnišnice v bližini trase tretje razvojne osi. "V naslednjih tednih bo jasno, ali bo lokacija tukaj, kjer je že bolnišnica, kar je bolj verjetno, kot drugje, zato ker je v Slovenj Gradcu že umeščena v prostor. Cena za gradnjo bi bilo nižja, vendar pripravljalnih del bi bilo preveč, da bi v tem kratkem času, ki je na voljo, v naslednjih dveh letih, porabili ves denar," je dejal Lavre.

image
Prenovljeni prostori oddelka za Covid-19
Ukom
image
Igor Napast