STA, M.R.
9.5.2021

Od ponedeljka sprememba pri cepljenju: Na vrsto pridejo tudi mlajši od 50 let

Od ponedeljka sprememba pri cepljenju: Na vrsto pridejo tudi mlajši od 50 let
Bojan Velikonja Minister za zdravje Janez Poklukar se je v petek cepil s cepivom AstraZenece.
Aktualno

Cepljenje proti covidu-19 se bo v ponedeljek začelo tudi za odrasle, ki so mlajši od 50 let. Še vedno pa bodo glede na veljavno strategijo prednostno cepili starejše in ranljive skupine. Strategija cepljenja po pojasnilih vodje svetovalne skupine za cepljenje Bojane Beović namreč ni spremenjena.

Vsi starejši od 50 let morajo res zahtevati cepivo od cepilnih centrov in svojih zdravnikov, je pozvala v izjavi za medije v četrtek. Mlajši bodo po njenih besedah na vrsti, če na določen dan ne bo bolnikov iz ranljivih skupin. Če se bo zgodilo, da bo tisti, ki bi bil na vrsti naslednji, star 40 let, bo lahko cepljen, je ponazorila.

Kot je ocenila, bi precepljenost prebivalstva lahko glede na obljubljene dobave cepiv dosegli v dveh mesecih, če prištejemo še prebolevnike, ki še ne bodo cepljeni.

Predsednik vlade Janez Janša je v četrtek na Twitterju sicer zapisal, da bodo do poletja zagotovili dovolj cepiva za vse. Pozval je, da smo odgovorni do sebe in do drugih. Cepimo se in zdržimo še nekaj tednov, je spodbudil in spomnil: "Čas je za...