Damijana Žišt
13.1.2021

Objava plač policistov in zaposlenih na MNZ: Na seznamu tudi imena, ki bi morala biti tajna

Objava plač policistov in zaposlenih na MNZ: Na seznamu tudi imena, ki bi morala biti tajna
Tit KOŠIR Med javno objavljenimi bruto plačami se je poimensko znašlo kar 51 pripadnikov elitne enote policije, specialne policije.
 
Aktualno

Informacijska pooblaščenka ne bo uvedla inšpekcijskega nadzora zaradi javno objavljenih podatkov o plačah zaposlenih znotraj ministrstva, policisti pa menijo, da je notranji minister kršil pravilnik o zaščiti podatkov policije.

Javna poimenska objava bruto plač 8697 javnih uslužbencev Ministrstva za notranje zadeve RS, policije in Inšpektorata RS za notranje zadeve na spletni strani notranjega ministrstva je včeraj sprožila val ogorčenja v slovenski javnosti in tudi nejevoljo nad visokimi plačami, ki so jih decembra lani prejeli mnogi, navedeni na 249 straneh preglednice. Notranji minister Aleš Hojs je namreč že pred časom napovedal, da bo objavil preglednico bruto plač, če bo policija začela stavkati, kar se je zgodilo v ponedeljek zjutraj. Plače javnih uslužbencev so namreč javne v skladu z 38. členom zakona o sistemu plač v javnem sektorju. V preglednici so prikazane plače, razen tistih, ki opravljajo delo prek javnih del, in tistih, ki so prejeli plačo, nižjo od...