Urban Červek
25.11.2021
Rok Kajzer
25.11.2021

Novinarski nagradi za Večerovi Glorijo Lorenci in Ano Lah: "Brez novinarske glasnosti demokracije ni"

Novinarski nagradi za Večerovi Glorijo Lorenci in Ano Lah: "Brez novinarske glasnosti demokracije ni"
Andrej Petelinšek

Večerovi novinarki Ana Lah in Glorija Lorenci 

Aktualno

Nagrada za življenjsko delo naši novinarki Gloriji Lorenci, nagrado za izstopajoče novinarske dosežke v letu 2021 pa je prejela tudi naša novinarka Ana Lah, ki je javnosti odstrla pogled v izjemno krutost industrijske živinoreje. Objavljamo seznam vseh letošnjih nagrajencev.

Porota za izbor novinarskih nagrad Društva novinarjev Slovenije (DNS) Čuvaj/Watchdog 2021 je izbirala in izbrala letošnje nagrajence in nagrajenke. Med njimi sta tudi dve naši sijajni novinarki - Glorija Lorenci, novinarka Večerove priloge V soboto, ki je prijela nagrado za življenjsko delo, in Ana Lah, mlada moč našega uredništva, ki je nagrado prejela za zgodbe, ki so javnosti odstrle pogled v izjemno krutost industrijske živinoreje.

Porota, ki je že lansko leto ugotavljala, da je bilo to izredno težko leto za novinarstvo, je letos zaključila, da je bilo leto 2021 še bolj zahtevno. Novinarji so bili v tem letu prisiljeni delati v čedalje bolj sovražnem okolju. Napadale so jih elite, jih krivile za potek epidemije, napadala pa jih je tudi javnost. V družbi so se vrstili protesti, z novinarji so posamezniki tudi fizično obračunavali. Javni mediji so bili izpostavljeni pritiskom brez primere. Epidemija in s tem tudi hektično komuniciranje vlade je skupaj s predsedovanjem Svetu Evropske unije dajala ton tudi temu letu. V teh izrednih razmerah je poroto presenetilo število in kakovost poslanih predlogov. To kaže na veliko prilagodljivost in odpornost slovenskega novinarstva, ki je kljub vsemu ostalo ustvarjalno, odgovorno, profesionalno in etično.

Prejemniki nagrad Čuvaj/Watchdog 2021:

• Nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva prejme
Glorija Lorenci, Večer.
• Nagrade za izstopajoče novinarske dosežke v letu 2021 prejmejo:
Peter Žerjavič, Delo, Ana Lah, Večer, Ksenija Horvat, Televizija Slovenija, in uredništvo Slovenske tiskovne agencije.
• Nagradi za izjemne dosežke v novinarski fotografiji prejmeta:
za posamično fotografijo Nik Erik Neubauer, za reportažo Tamino Petelinšek, STA.
• Debitantski nagradi za dosežke mladih novinarjev, ki so v poklicu manj kot pet let, prejmeta:
Uršula Zaletelj, Val 202, in Univerzitetna redakcija Radia Študent.
• Pohvalo porote za izstopajoči novinarski dosežek v letu 2021 prejme Domen Savič.

Zgodbe o vsem, kar je krhko

image
Andrej Petelinšek
Vse, kar je porota DNS zapisala v zadnji ugotovitvi, velja tudi za našo lavreatko Glorijo Lorenci. "Razpon njenih vlog je izjemen in gre vse od dobre in občutljive poslušalke široke palete različnih intervjuvancev, pripovedovalcev in razlagalcev do raziskovalke in odkrivalke očem nevidnih in odrinjenih tem," je zapisala porota v obrazložitvi. "Ima pa še nekaj, je nadpovprečna, izjemna zapisovalka. Ko v službeni avto poleg obvezne novinarske opreme potisne gumijaste škornje ali pohodne čevlje, vemo, da bo tudi iz najbolj odrinjenega in od boga pozabljenega kraja prinesla navdihujočo zgodbo. In v njej ne bodo manjkali ljudje z veliko začetnico. Ljudje, ki jih v medijih sicer nikoli ne bi našli. Zgodbe o živalih. O naravi. O vsem, kar je tako krhko, da nam zgodbo enostavno mora povedati," med drugim še piše v obrazložitvi.

Glorija Lorenci: "Brez novinarske glasnosti demokracije ni."

Intervju z Glorijo Lorenci bomo objavili v prihajajoči prilogi V soboto, iz njega pa smo "ukradli" dve njeni misli: "Ko je bil objavljen moj prvi članek, se mi je zdelo, da se mora začeti novo štetje let, Anno Domini pa lahko kar ukinemo. Dobro, zdaj se malo hecam, ampak hudo daleč od resnice ni. Sčasoma se strezniš, ker s tako (samo)pomembnostjo res ni mogoče živeti, mi je pa všeč, da se to navdušenje nad prvimi članki nadaljuje iz roda v rod. In ja, še vedno sem vesela, ko dam od sebe kaj dobrega, pravzaprav – če govoriva o intervjujih – sem vesela že takrat, ko grem od dobrega sogovornika." In še o trdi koži: "No, odkar obstajajo socialna omrežja, najbrž ni človeka na njih, ki ga ne bi kdo poskušal popljuvati, diskvalificirati, sramotiti. Samo tarče se spreminjajo – enkrat je ena profesija, ena inštitucija bolj na udaru, drugič druga, v avtoritarnem režimu pa itak pridejo na vrsto vse, ki so bistvene za demokracijo. Brez novinarske glasnosti demokracije ni. Najbrž se vi, mladi novinarji, težje soočate z žaljivkami, ki jih predvsem anonimneži trosijo pod članke, ampak slej ko prej prideš do tega, da ti izbljuvki pravzaprav niso vredni tvoje pozornosti, kaj šele slabe volje. To so malenkosti, s katerimi se pač srečujemo pri svojem delu. Ni drame."

image
Andrej Petelinšek

Nepredstavljiva krutost do živali

Novinarka Večera Ana Lah je nagrado DNS Čuvaj/Watchdog 2021 za izstopajoče novinaske dosežke prejela za serijo člankov o zlorabah živali na slovenskih prašičjih farmah (v osnovi na prašičji farmi Ljutomerčan), v katerih je javnosti odstrla pogled v izjemno krutost industrijske živinoreje. Gre za temo, pri kateri se najraje obrnemo vstran, saj je resnica skrajno neprijetna - to se dogaja nekje drugje, pri nas že ne. Poleg širokega javnega odmeva so njena razkritja povzročila tudi odziv institucij. Odzvalo se je ministrstvo za kmetijstvo in inšpekcija, ki je bila prisiljena odrediti izboljšave na sporni farmi. V podjetju Ljutomerčan so napovedali zaprtje oziroma prenovo hleva za gojenje prašičev.

Ana Lah: "Nagrado dojemam predvsem kot kolektivno zmago, za katero so zaslužni vsi, ki jim je mar za pravičnejšo prihodnost naše družbe"

"Novinarji smo vsako temo dolžni pogledati iz vseh zornih kotov. A pogosto pozabljamo, da brez pogumnih ljudi, ki z nami spregovorijo, tudi če kdaj s tem tvegajo svojo eksistenco, naših člankov ne bi bilo. Brez aktivistov, ki so več mesecev skrivaj snemali na farmi, ne bi prišlo do še kako pomembne diskusije o reji živali. Ne bi je bilo tudi brez vseh drugih ljudi, ki se z mano pogovarjajo, mi zaupajo in me podpirajo. Zato to nagrado dojemam predvsem kot kolektivno zmago, za katero so zaslužni vsi, ki jim je mar za pravičnejšo prihodnost naše družbe. Moja dolžnost je, da prisluhnem in znam ločevati med piarjem in informacijo v javnem interesu. To dolžnost imam kot novinarka in obljubljam, da nanjo ne bom nikoli pozabila," je v odzivu povedala Ana Lah.