Matej Simič
3.5.2021

(FOTO) Novinarji strnili vrste, Petra Lesjak Tušek: Ne gre samo za STA, temveč za vprašanje, v kakšni družbi želimo živeti

(FOTO) Novinarji strnili vrste, Petra Lesjak Tušek: Ne gre samo za STA, temveč za vprašanje, v kakšni družbi želimo živeti
Robert Balen
Aktualno

Na mednarodni dan svobode medijev, ki ga obeležujemo danes, je Društvo novinarjev Slovenije (DNS) zagnalo kampanjo Za obSTAnek v podporo Slovenski tiskovni agenciji (STA), ki že 123. dan ostaja brez vladnega nadomestila za opravljanje javne službe. Cilj kampanje, ki bo potekala ves maj, je zbrati sredstva za obrambo agencije pred propadom tik pred njeno 30. obletnico delovanja.

"STA je steber novinarstva. Vlada ga skuša za vsako silo podreti, mi in vi pa za vsako ceno ohraniti," je na novinarski konferenci, dejala predsednica DNS Petra Lesjak Tušek. Dogodek je obiskalo več kot sto novinarjev in urednikov, predstavniki sindikalnih združenj in civilne družbe. 

image
Robert Balen

Petra Lesjak Tušek je ocenila, da je izjemen odziv novinarjev in civilne javnosti še pred uradnim pričetkom kampanje pokazal, da so "številni doma in v tujini na strani svobode medijev".

"STA je naš skupni servis in kompas v medijski krajini, je steber novinarstva. Nujna je širša mobilizacija in solidarnost, da ta steber obvarujemo propada. Za obSTAnek gre!" je poudarila. Novinarji različnih medijskih hiš so strnili vrste in se z glasnim aplavzom uprli vladnim pritiskom in finančnemu izčrpavanju STA.

#zaobSTAnek
Okrog sto sodelavcev STA lahko podprete s poslanim SMS-sporočilom s ključno besedo STA1 ali STA 5 na 1919 ali donacijo na poseben transakcijski račun Društva novinarjev Slovenije: SI56 6100 0002 5727 075.

Več informacij o kampanji je na spletni strani zaobstanek.

"Morda ni pretirano reči, da na tej točki vsi stojimo ali pademo. Da gre dejansko za biti ali ne biti oziroma za stati in obstati. Nikakor ne gre samo za STA, gre za vse nas, za naše javnosti, za pravico do obveščenosti, za vprašanje, v kakšni družbi želimo živeti," je dejala Petra Lesjak Tušek.

image
Robert Balen
Predsednica Sindikata novinarjev Slovenije Alenka Potočnik, sicer zaposlena na STA,  je opozorila na nesprejemljiv odnos države, v njenem imenu pa vlade do tiskovne agencije: "Da smo v težavah mi in da nas je v težave spravila vlada, je nesprejemljivo in poleg vsega tudi v nasprotju z vsaj dvema zakonoma." Zaradi ustavitve financiranja so se zaposleni na STA in njihove družine znašli v stiski, iz katere ne vidijo izhoda. Vedno nove zahteve Ukoma ter neobstoj dialoga med STA in njegovim ustanoviteljem ne dajejo nobenega upanja, je dejala.

Na dogajanje postala pozorna tudi mednarodna javnost
Mednarodni inštitut za tisk (IPI) je ob današnjem začetku kampanje zbiranja sredstev za pomoč Slovenski tiskovni agenciji pozval slovensko vlado Janeza Janše, naj takoj odpravi blokado financiranja agencije.

"Če STA ne bo kmalu prejela sredstev, ki jih potrebuje, bo utišan ključni del slovenskega medijskega ekosistema ter izgubljen vir neodvisnih novic in informacij v državi," je v današnjem sporočilu ob svetovnem dnevu svobode medijev zapisal namestnik direktorja IPI Scott Griffen.
image
Robert Balen

Odgovorna urednica STA Barbara Štrukelj pa je podporo javnosti označila za "izjemen poklon novinarskemu poklicu". "STA je novinarsko delo vedno opravljala po načelih objektivnosti, verodostojnosti in ažurnosti ter neodvisnosti od najrazličnejših interesov, zdaj pa povsem neupravičeno dobiva - in to kar po vrsti - politične nalepke," je poudarila.

Novinarji in z novinarstvom povezani o položaju STA in donatorski kampanji

Alenka Potočnik, predsednica novinarskega sindikata in zaposlena na STA: To je za zaposlene na STA obliž na rano, ki je odprta zdaj že skoraj pol leta. Ogromno nam pomeni, daje neko dodatno motivacijo. Zdaj vemo, da nismo sami, da se borimo skupaj in da se ne borimo za plače STA, ampak širše. Da se borimo za pravico do obveščenosti vseh, ne samo doma, tudi v tujini. Res smo potrebovali to vzpodbudo.
Vzdušje med zaposlenimi je dobro, po začetku te kampanje pa se je še neprimerljivo izboljšalo. Daje nam energijo, saj smo zdaj tik pred koncem. Še za eno plačo imamo, potem bomo povsem stisnjeni v kot. Podpora javnosti bo ključna.

Grega Repovž, odgovorni urednik Mladine: Kot v času prve Janševe vlade, so se novinarji povezali. Gre za neizmerno grob pritisk na državljane te države. Vsak poslanec, ki podpira to vlado, bo vedel, da ima vse večje stvari na svoji vesti in bo postavljen pred temeljni premislek ali to podpira, ker to vodi v nekaj, kar se ne imenuje demokracija.
Mi smo tednik in STA nam skozi daje vedeti, kaj se dogaja. To je kanal, kamor pridejo vse informacije. Tako kot nam je pri orientaciji pomemben Google Maps, je to Google Maps javnega dogajanja v državi.
 
Tanja Starič, TV Slovenija: STA je osnova. Je agencija, ki ni leva ne desna, ni te ali one politične barve, ampak zagotavlja osnovne informacije za naše delo. Absolutno mislim, da bi bila vsebina vseh osrednjih medijev v Sloveniji bistveno okrnjena. Ne predstavljam si, kako bi manjši mediji, ki nimajo svojih novinarskih ekip, ki nimajo dopisnikov v tujini in ne morejo zagotavljati informacij s širšega okolja, delovali brez informacij STA.
 
Ali Žerdin, urednik Delove Sobotne priloge: Jaz sem do teh sistemskih rešitev zadržan, hkrati so pa nujne, ker če te intervencije civilne družbe ne bo, potem čaka STA stečaj. In tukaj gre za neko gesto, s katero preprečujemo stečaj. Zveni brutalno. Vendar stečaj je realna grožnja.
 
Barbara Štrukelj, odgovorna urednica STA: To je verjetno za vsakogar, ki je že vrsto let na novinarski sceni, izjemno. Izjemno doživetje, izjemen poklon novinarskemu poklicu in tudi prizadevanjem za to, kar novinarstvo je.
 
Marjeta Šoštarič, upokojena novinarka Dela: Da smo prišli tako daleč v državi, ki naj bi bila demokratična, v državi, ki je bila ob razpadu Jugoslavije in začetku svoje samostojne poti veljala za zgled drugim, je katastrofa. Kaj takega ne pomnim. Danes je bolj kot kadarkoli prej pomembno, da ne klonimo. Javnosti, ki je tako ali tako razdvojena zaradi politike, v kakršno so nas zapeljali sedanji oblastniki, moramo dati vedeti, da je to kar počnejo novinarji pravi način, prava pot. To, da smo se danes zbrali tukaj je dokaz, da znamo novinarji strniti vrste, ko nam je hudo. STA je treba ohranit, to je sidro neodvisnega novinarstva!
 
dr. Igor Vobič, katedra za novinarstvo fakultete za družbene vede: Pred enim letom je bil takšen položaj STA nepredstavljiv. V enem letu so se politični pritiski na medije in novinarstvo izrazito zaostrili. To je priložnost, da se začnemo pogovarjati o problemih, ki jim imajo mediji v Sloveniji, še posebej STA. Pogovor bi moral iti v smeri, kako bi lahko STA zaživela kot javni servis v polnejšem pomenu. Govoriti bi morali o načinih financiranja in trenutnem lastništvu STA, ki v bistvu ovira njen javni značaj. Vsakokratna vladajoča koalicija je poslovanju, delovanju, nadzoru in vodenju STA zelo blizu. Prav tako financiranja ne bi smeli prepustiti zmožnosti birokratske ali politične samovolje, vpeljati bi morali jasnejše varovalke.