Srečko Klapš
13.10.2021

Nove napovedi podražitev elektrike. Bodo oklestili katerega od državnih prispevkov?

Nove napovedi podražitev elektrike. Bodo oklestili katerega od državnih prispevkov?
Robert Balen Petrol z decembrom draži tako električno energijo kot zemeljski plin. Podražitve napovedujejo tudi v mariborski Energiji plus in ECE Celje.
Aktualno

Poleg Petrola višje cene električne energije napovedujejo tudi v mariborski Energiji plus in celjskem ECE. Na gospodarskem ministrstvu "situacijo analizirajo".

Kot kaže, bodo neugodna gibanja na borzah energentov ter prva napoved Petrola in njegove hčerinske družbe E3, da s 1. decembrom dvigajo cene električne energije, sprožili plaz podražitev. V Petrolu dvig cen utemeljujejo s povprečnimi podražitvami nabav za prihodnje leto, in sicer električne energije za več kot 175 odstotkov, zemeljskega plina za skoraj 300 odstotkov, nafte za okrog 65 odstotkov in emisijskih kuponov za več kot 125 odstotkov. Tako naj bi bile decembra cene električne energije za gospodinjstva glede na tarifo višje od 20 do 34 odstotkov, zemeljskega plina pa za dobrih deset odstotkov. V Petrolu dodajajo še, da se napovedana podražitev nanaša le na dobavljeno električno energijo, ki predstavlja slabi dve petini računa. "Končni račun za povprečnega...