Jasmina Detela
10.2.2021

Nova stanovanja in vrstne hiše v Dravogradu in okolici

Nova stanovanja in vrstne hiše v Dravogradu in okolici
Plot InŽeniring Takšna bo soseka Špic. Skica: Plot Inženiring
Aktualno

Obeta se večja ponudba novogradenj, ki jih bo zasebni investitor zgradil pri dravograjski dvorani Špic D. Ponudba tudi v Črneškem gaju.

Tudi v občini Dravograd se, podobno kot v nekaterih drugih koroških, obetajo premiki na stanovanjskem področju in s tem večja ponudba novogradenj. Zasebni investitor Zlatko Pokeržnik iz Trbonj pri Dravogradu (SGP Pokeržnik) načrtuje gradnjo moderne stanovanjske zazidave Špic. Prihajajoče stanovanjsko naselje pri dvorani Špic D obsega dva nova bloka in dva četverčka. Gradnja se bo pričela že letos, tako stanovanja kot vrstne hiše pa se gradijo za prodajo na trgu.

​Delno samooskrbno

Območje bodoče stanovanjske zazidave je veliko okoli 6500 kvadratnih metrov in je v lasti omenjenega podjetnika. Na njem bo zgradil dva stanovanjska bloka, v obeh bo na voljo okoli 2100 kvadratnih metrov stanovanjskih površin.

31
tržnih stanovanj bo na voljo v novem naselju Špic

V večjem bo 20 tržnih stanovanj različnih velikosti (po šest enosobnih, dvosobnih in trisobnih), v manjšem bloku jih bo 11 različnih velikosti (po tri trisobna, dvosobna in enosobna). V obeh blokih bosta še dve nadstandardni stanovanji z zunanjo teraso (penthouse), v večjem bo vsako velikosti 115 kvadratnih metrov, v manjšem pa 75. Vsa stanovanja bodo imela balkon oziroma ložo.

image
Takšna bo soseka Špic. Skica: Plot Inženiring
Plot InŽeniring

Objekta bosta tudi delno samooskrbna, saj načrtujejo na strehah postavitev sončne elektrarne, ki bo proizvajala energijo za ogrevanje stanovanj z IR-paneli ali toplotno črpalko ter sanitarne vode z električnimi bojlerji. Imela bosta tudi podzemno garažo in dvigalo. Na tem območju bo gradbinec zgradil še dva četverčka. Posamezna vrstna hiša bo v velikosti od 125 do 130 kvadratnih metrov, imela bo manjšo zelenico in parkirno mesto.

image
Takšna bo soseka Špic. Skica: Plot Inženiring
Plot InŽeniring

Gradnja stanovanjskih hiš in blokov se bo začela predvidoma spomladi, zaključena pa bo prihodnje leto. Investicija je ocenjena na okoli štiri milijone evrov. Vsa stanovanja se bodo prodajala na trgu, njihova cena še ni znana. Investitor pričakuje precejšnje zanimanje, saj je bil v tej koroški občini zadnji blok zgrajen v prejšnjem stoletju. Pokeržnik pojasnjuje: "Gradnje sem se lotil zaradi potreb na nepremičninskem trgu. Tudi v Dravogradu številni posamezniki in družine potrebujejo stanovanja. Upam, da bomo na ta način rešili vsaj nekaj stanovanjskih problemov." Da je potreb veliko, mu pritrjuje tudi podžupan Anton Preksavec. Kot ocenjuje, se bo s to gradnjo precej povečala ponudba stanovanj in hiš z višjo dodano vrednostjo.

​Vrtec, zdravstveni dom ...

Dolgoročno se bo na omenjenem območju gradil tudi objekt, namenjen za vzgojo in izobraževanje. ​Okoli 4000 kvadratnih metrov veliko zemljišče - med predvidenim novim naseljem in obstoječimi stanovanjskimi objekti - je namreč dravograjska občina rezervirala za gradnjo vrtca. Kdaj se bo začela, še ni znano, saj so v teku še druge nujne investicije in obnove. "Prej kot v osmih letih zagotovo ne. Prednost ima naložba v izgradnjo novega zdravstvenega doma (ZD), nujne so tudi obnova osnovne šole Šentjanž, ki je montažna gradnja, obnova in gradnja cestne infrastrukture ...," pojasnjuje Preksavec.

image
Takšna bo soseka Špic. Skica: Plot Inženiring
Plot InŽeniring
Gradnja v Črneškem gaju
Pokeržnik približno dva kilometra iz Dravograda gradi tudi stanovanjske hiške, ki jih bodo lahko najeli starostniki. Na dobra dva hektarja velikem travniku pri gasilskem domu Črneče že stoji naselje Črneški gaj. Zadnje leto se je tam bolj malo dogajalo, v kratkem pa bodo dela nadaljevali. "Uredila se bo elektrika, naročili smo okna in drugo stavbno pohištvo." Naselje gradijo fazno, v prvi fazi, ki bo sklenjena letos, bodo končali deset hišk. Ko bodo vseljene, bodo preverili povpraševanje in se glede na potrebe lotili druge faze. Skupno je predvidenih 32 hišk, ki jih bo mogoče najeti. Hiške v oskrbovanem naselju so velike 48 kvadratnih metrov. Imajo spalnico, kuhinjo z dnevno sobo ter kopalnico in stranišče.
image
Takšna bo soseka Špic. Skica: Plot Inženiring
Plot Inženiring

​Načrtujejo pa v Dravogradu tudi gradnjo novega bloka z neprofitnimi stanovanji. Zanj je občina rezervirala zemljišče ob blokih na Meži. Stanovanj ne bo gradila občina, ampak zasebnik, ki mu bodo še letos prodali zemljišče z zavezo, da na njem v sodelovanju s Stanovanjskim skladom zgradi blok z neprofitnimi stanovanji. Premik oziroma novosti so pri izgradnji novega ZD na ploščadi nad TPC Meža. Sprva je bilo načrtovano, da ga bodo zgradili v javno-zasebnem partnerstvu, zdaj pa želijo pridobiti nepovratna evropska sredstva v okviru operativnega programa 2021-2027. "Če bomo na razpisu uspešni, ga bomo zgradili sami, sicer bomo šli v javno-zasebno partnerstvo," je pojasnil podžupan.