Tomaž Ranc
4.6.2021

Ni še računice, a junija v Narodnem domu Mežica začnejo z javnimi prireditvami

Ni še računice, a junija v Narodnem domu Mežica začnejo z javnimi prireditvami
Tomaž Ranc Junija bo mežiški hram kulture spet odprl vrata.
Aktualno

V času epidemije programsko zamrl, a čas izkoristil za posodobitve. V juniju končno prve lahkotnejše predstave. Negotovost manjših organizatorjev

Narodni dom Mežica deli usodo prirediteljev kulturnih prireditev in že dobro leto sameva. Zadnja prireditev ali koncert s publiko je bila konec februarja 2020, ko sta nastopila Tomi in Gušti, naslednji načrtovani koncert Fauš Dur banda marca in še dve gledališki in štiri razprodane otroške predstave pa so že morali odpovedati.

image
Ambrož Blatnik
Tomaž Ranc

"Epidemija je velik udarec za kulturo in tudi Narodni dom Mežica. Imeli smo načrte in plan za celotno preteklo sezono, ki pa jih nismo mogli izpeljati, tudi našim abonentom nismo mogli zagotoviti vseh predstav. K sreči so avtorji to razumeli in ob višji sili zaradi odpovedi ni bilo dodatnih stroškov," razlaga Ambrož Blatnik, sicer direktor Komunale, ki pogodbeno vodi tudi Narodni dom. Pravi, da pa so v času epidemije vseeno ostali v tesnih stikih z avtorji in gledališkimi hišami, da bi se potem laže vrnili, v vmesnem obdobju pa so pripravili le kakšno brezplačno online predstavo za otroke, ki so se lahko pridružili preko računalnika ali telefona. To sta bili predstavi pred božičem in pustom v sodelovanju z izobraževalnim centrom Eksena iz Šenturja. Abonentom pa so omogočili še popust pri koncertih Nine Pušlar, Eve Boto in Vlada Kreslina, sicer pa so predvsem čakali na boljše čase.

Kaj sedaj

Ta hip si belijo glavo, kako sedaj, v času sproščanja ukrepov, oživiti program in postopno spet privabiti obiskovalce. "Razmišljali smo predvsem, ali začeti v dvorani ali zunaj, pred Narodnim domom, pogovarjamo se tudi s Podzemljem Peca, da bi postavili letni oder za predstave. Ampak nič ni enostavno že pri samih predstavah, saj gledališke hiše sedaj najbolj skrbi, kako napolniti dvorane najprej pri sebi, in niti nimajo gostujočih predstav," razlaga Blatnik, ki je vendar za začetek uspel zagotoviti vsaj tri predstave.

image
Novo ozvočenje je sofinancirano z evropskimi sredstvi.
Tomaž Ranc
Obnovili tehniko
V vmesnem času so v Narodnem domu mirovanje izkoristili za obnovo parketa v mali in veliki dvorani, ki so pa jo predvsem tudi tehnično posodobili. Obnovili so namreč zvočno in svetlobno tehniko. "To je velik korak, za to smo odšteli 26.500 evrov, pri čemer je bilo 85 odstotkov sofinanciranega iz evropskega sklada za razvoj podeželja. Gre za dve digitalni mešalni mizi, gibalne reflektorje, dimno napravo in novo ozvočenje." Vso to novo tehniko bodo testirali septembra na koncertu, o katerem se še dogovarjajo z izvajalcem "presenečanja".

V ponedeljek, 21. junija, ob 18. uri zvečer bo tako predstava za otroke Pižama pripoveduje, dan zatem, 22. junija, pa komedija Slovenec in pol, avtorski projekt Perice Jerkovića, Aleša Novaka in Uroša Kuzmana. Septembra bo sledila predstava Janez Novak s Klemnom Slakonjo, Tadejem Tošem in Gregorjem Podričnikom. "Sicer sta Toš in Slakonja razprodana, pa tudi naš Korošec Grega ima svoje obveznosti do Drame. Veliko igralcev ima danes statuse samostojnih podjetnikov in si iščejo predstave," pravi Blatnik. Podričnik je sicer Mežičan in prejemnik študentske Severjeve nagrade. Med prireditvami zunaj pa bodo 15. julija organizirali koncert Dimme in Pedenjpedi, ki bo na odru pred muzejem Podzemlje Pece.

Ekonomsko ni računice

Če bodo v času napovedanih predstav še veljali sedanji ukrepi (PCT in obvezna distanca), bodo Narodni dom, ki ima 324 sedežev, skušali zapolnili skladno s predpisi in po sistemu predhodnih rezervacij. Do septembra pa načrtujejo vsaj še en glasbeni dogodek.

7
predstav s 1472 obiskovalci so imeli lani, leta 2017 pa kar 53 z 11.690 gledalci
image
Novi mešalni mizi v Narodni domu v Mežici so kupili z evropskimi sredstvi.
Tomaž Ranc

Še vedno, ugotavlja Blatnik, naštevajoč izkušnje iz več teatrov, se ljudje nekoliko bojijo v dvorane: "Slišal sem, da so v enem od teatrov imeli brezplačno super premiero, pa je prišlo le 50 ljudi. Ljudje so zaskrbljeni, preplašeni, predstave zunaj seveda potrebujejo oder, kar pomeni stroške. Mi moramo tudi ekonomsko zvoziti, imamo omejitve v dvoranah, cene predstav pa se temu še niso prilagodile. In če dvorane ne moreš napolniti, si tudi ne moreš privoščiti predstave za 5000 evrov, saj lahko s vstopnico za 20 evrov in sto ljudmi zaslužiš 2000 evrov. Enostavno še ni računice. Če pa bo zelena faza, bomo zelo veseli. Upam, da nam bodo ljudje zaupali in ne bodo več tako zaskrbljeni, saj krepko razmislijo, ali bi stopili v zaprt prostor ali ne."