M.R.
13.1.2021

Ni pokazal obžalovanja: Socialni demokrati iz svojih vrst izključili kontroverznega župana

Ni pokazal obžalovanja: Socialni demokrati iz svojih vrst izključili kontroverznega župana
Mateja Grošelj Župan Ilirske Bistrice Emil Rojc.
Aktualno

Župan Ilirske Bistrice Emil Rojc ni več član stranke SD. Iz stranke ga je namreč na predlog podmladka izključil nadzorni odbor stranke.

Nadzorni odbor Socialnih demokratov je sprejel sklep, da se župana Ilirske Bistrice Emila Rojca izključi iz stranke. Kot razlog navajajo njegovo "nespoštljivo in žaljivo komunikacijo" z novinarko Primorskih novic, ki so jo v nadzornem odboru ocenili kot nedopustno za člana in župana iz vrst njihove stranke. 

Nosilci javnih funkcij in funkcionarji SD morajo namreč po mnenju odbora še posebej pri opravljanju svoje funkcije "vselej ravnati družbeno odgovorno in zgledno". Ob tem dodajajo, da se Rojc kljub pozivom ni opredelil do očitkov in se za svojo "neprimerno komunikacijo" ni opravičil ali pokazal obžalovanja. 

Izključitev Rojca je sicer predlagal Mladi forum SD s sopodpisniki. Župan se lahko pritoži na odločitev nadzornega odbora, a pritožba izključitve ne zadrži. Če se bo pritožil, bo o tem odločala konferenca stranke. 

Novinarkam pripisal "kurji sindrom"

Spomnimo, da je Rojc, ko je govoril o načrtih za gradnjo avtoceste med Postojno in Jelšanami, trdil, da so med večjimi ovirami časopisni članki, "katerih avtorice so gospe novinarke s tako imenovanim 'kurjim sindromom'". Ob tem pa je Rojc še dodal, da se učinki kažejo v člankih "na nivoju 'kure nesnice'".

Takrat se je odzvalo tudi Društvo novinarjev Slovenije, ki ga je pozvalo, naj "se obnaša svoji funkciji primerno ter z novinarji komunicira spoštljivo in dostojno, saj je kot župan, ki opravlja javno funkcijo in razpolaga z javnim denarjem, dolžan svoje delovanje in odločitve pojasnjevati medijem in javnosti"

"Župan na novinarska vprašanja, ki so relevantna za javnost, ne odgovarja, kadar pa odgovori, novinarje profesionalno in osebno diskreditira. Njegov neprimeren način komunikacije z novinarji je v lokalnem okolju že poznan, vendar pa se v zadnjem času stopnjuje," so še dodali. 

Tudi ko smo decembra poročali o tem, da je izgubil zasebno tožbo, nam je odgovoril, da kot župan ni vlagal nobenih tožb. Ko smo ga vseeno prek občinske elektronske pošte prosili za odgovor o zasebni tožbi, pa je odgovor zavrnil.

Podprl shod proti migrantom

Sicer pa lahko spomnimo tudi na to, da je župan Rojc podprl shod proti gradnji centra za migrante, ki je bil organiziran na dan boja proti okupatorju leta 2019 v Jelšanah. Udeležilo se ga je tudi nekaj predstavnikov desne politične opcije. Tako sta bila na shodu poslanec in vidni član SDS Branko Grims ter predsednik Domovinske lige Bernard Brščič. Poleg tega so se shoda udeležili tudi pripadniki gibanja Generacija identitete. To "manifestacijo" pa je takrat pohvalil tudi sedanji predsednik vlade Janez Janša.