23.2.2021

Neuradno: Ustavno sodišče naj bi zadržalo člene o prisilnem upokojevanju v PKP 7

Neuradno: Ustavno sodišče naj bi zadržalo člene o prisilnem upokojevanju v PKP 7
Marko Vanovšek Fotografija je ilustrativna.
Aktualno

Ustavno sodišče naj bi zadržalo izvajanja členov, ki uvajata tako imenovano prisilno upokojevanje, je poročal portal 24ur.com in kmalu dobil odziv premierja Janeza Janše na twitterju. Češ, to je neodvisnost ustavnega sodišča, na 24 ur jim povedo, kako naj odločijo.  

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je januarja vložila zahtevo za ustavno presojo in začasno zadržanje izvajanja po njihovem spornih določb. Enako je nato storil tudi zagovornik načela enakosti Miha Lobnik.

Vlada v odgovorih ustaavnemu sodišču očitke na račun spornih členov zavrača.

Delavcev, ki bi jih delodajalci ob izpolnjevanju pogojev za upokojitev lahko odpustili brez navedbe razloga, je po oceni Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje več kot 9000. Nekateri izmed njih so že na dan uveljavitve PKP 7, to je 31. decembra 2020, dobili vročene odpovedi pogodbe o zaposlitvi. 60-dnevni odpovedni rok, določen v novem zakonu, se jim izteče 1. marca 2021. Ob poteku odpovednega roka bodo upokojeni, zanje bodo nastale težko popravljive in potencialno tudi hude, predvsem finančne posledice, so nasprotniki utemeljili izpodbijanje teh določb iz protikoronske zakonodaje.