Elizabeta Planinšič
17.10.2021

Nad protestnike z več kot 400 naboji in ročnimi bombami s solzivcem: Res ta pušča tako majhne posledice za zdravje, kot pravijo?

Nad protestnike z več kot 400 naboji in ročnimi bombami s solzivcem: Res ta pušča tako majhne posledice za zdravje, kot pravijo?
Matjaž Rušt/Dnevnik Ljubljana je bila 5. oktobra letos v solzah.
Aktualno

Slovenska policija je v zadnjih dvajsetih letih plinska sredstva, ki se uporabljajo zoper množice, uporabila med varovanjem nasilnih protestov v letu 2012, enkrat v letu 2020 in trikrat letos.

Jokali in kašljali so tudi tisti, ki jim ni bil namenjen. Otroci na avtobusnih postajah, starejši na poti po opravkih v centru Ljubljane, ko jih je prekril oblak solzivca, ki ga je policija usmerila proti protestnikom. Ker oblaka pač ni mogoče zajeziti in se priplazi tudi do ljudi, ki z dogajanjem nimajo nič skupnega. Kolateralna škoda so takšne nedolžne žrtve, so si bili edini strokovnjaki, ki so analizirali delo policije na protestih v slovenski prestolnici 5. oktobra letos. Minulo sredo policisti solzivca niso uporabili.

Solzivec, uradno znan kot lakrimatorno sredstvo (izhaja iz latinske besede lacrima, kar pomeni solza), je kemično orožje, ki povzroča solzenje oči, draženje kože in sluznice, bruhanje in celo slepoto. Pod besedo solzivec se skrivajo različne...