M.R.
14.1.2021

(FOTO) Na včerajšnjem shodu policisti ugotovili več kot 200 kršitev, uporabili so tudi prisilna sredstva

(FOTO) Na včerajšnjem shodu policisti ugotovili več kot 200 kršitev, uporabili so tudi prisilna sredstva
Robert Balen Shod v na Trgu republike v Ljubljani se je začel okoli 14. ure, malo pred 16. uro so udeleženci zapustili prizorišče. Policija je udeležence ves čas opozarjala, da je shod prepovedan.
Aktualno

Policisti so pri varovanju sredinega protestnega shoda na Trgu republike v Ljubljani do zdaj ugotovili več kot 200 kršitev predpisov o javnih zbiranjih. Zoper eno osebo so zaradi neupoštevanja ukazov uporabili prisilna sredstva oz. telesno silo. Po do sedaj znanih podatkih v dogodku ni bil nihče poškodovan, so danes sporočili s policije.

Kot so zapisali na Policijski upravi Ljubljana, so do zdaj ugotovili 118 kršitev po zakonu o javnih zbiranjih, 96 kršitev odloka o začasni delni omejitvi gibanja in prepovedi zbiranja ljudi zaradi epidemije preprečevanja okužb z novim koronavirusom, eno kršitev zakona o javnem redu in miru in šest kršitev po zakonu o osebni izkaznici.

image
Robert Balen

Šestim osebam so policisti skladno z zakonom o nalogah in pooblastilih policije zasegli predmete, ki jih ni dovoljeno prinašati na shod. Zoper tri osebe, organizatorje shoda, vodijo postopek o prekršku po zakonu o javnih zbiranjih in zakonu o nalezljivih boleznih.

image
Anica Bidar je bila v imanu gibanja Maske dol glavna koordinatorka shoda.
Robert Balen

Po pojasnilu policije je bil shod, na katerem se je okoli 14. ure zbralo okoli 20 protestnikov, prepovedan tudi z upravno odločbo. Policisti so opravljali naloge za varovanje državnega zbora, vzdrževali javni red in mir, zagotavljali varnost udeležencev protestnega shoda, urejali promet in izvajali nadzor nad upoštevanjem protikoronskega odloka. Dogodek se je na Trgu republike zaključil okoli 16. ure.

image
Robert Balen

Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil in bodo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepali v skladu z zakonodajo, so še napovedali.

image
Ladislav Troha
Robert Balen

Nekaj sto protestnikov, ki se med drugim ne strinjajo s protikoronskimi ukrepi, se je v sredo zbralo na ljubljanskem Trgu republike pred stavbo DZ. Protest je varovalo večje število policistov, ki so opozarjali, da zbiranje ni dovoljeno, zbrane je preletaval tudi helikopter. Shod je sicer minil mirno, udeleženci so se po približno dveh urah razšli.

image
Robert Balen

Shod je na družbenem omrežju napovedala civilna iniciativa Maske dol, njegova pobudnica Anica Bidar pa je udeležence pozivala k mirnim protestom. K protestom je vabil in se jih udeležil tudi Anis Ličina, eden izmed pobudnikov protesta 5. novembra, ki se je sprevrgel v nasilni izgred.

image
Robert Balen