A.L.
4.5.2021

Na območju Celjske koče naj bi občan opazil medvedko z mladičema. Previdno, če imate na sprehodih odvezanega psa

Na območju Celjske koče naj bi občan opazil medvedko z mladičema. Previdno, če imate na sprehodih odvezanega psa
Profimedia
Aktualno

V zadnjih tednih pogosto prihajajo poročila o videnjih medvedov. Po poročanju Novega tednika naj bi ga znova opazili na Celjskem, po informacijah, ki jih imajo, naj bi se to zgodilo včeraj, okoli 21. ure, v okolici Celjske koče. Tam naj bi občan opazil medvedko z dvema mladičema. 

Spomnimo, že pred dnevi je policija poslala opozorilo, da so v naselju Lipoglav v občini Slovenske Konjice opazili medvedjega mladiča. V začetku aprila se je podobno zgodilo na priljubljeni sprehajalni poti na relaciji Celje - Viseči most - Žalec. 

"Medveda v gozdu načeloma srečamo le v redkih primerih, saj nas medved običajno opazi prej in se umakne, zanj namreč predstavljamo naravnega sovražnika. Do težav lahko pride, če medveda s svojo prisotnostjo presenetimo in se znajdemo v njegovi neposredni bližini, ko nas ne pričakuje in nima časa za umik. Prav tako je lahko nevarno, če se znajdemo med medvedko in mladiči," so pred dnevi opozorili policisti.

Lovci svetujejo previdnost: Na Pohorju in Kozjaku so opazili rjavega medveda
Lovci in gozdarski strokovnjaki svetujejo, da se človek ob morebitnem srečanju z medvedom in še zlasti z medvedko z mladiči ne vede kot napadalec in ne prekorači kritične tolerančne razdalje.
 
Konec aprila so kamere posnele rjavega medveda tudi na krmišču Lovske družine Podvelka, kasneje se je kosmatinec očitno napotil na daljši sprehod preko Drave na Kozjak. Tam je na enem od krmišč za divje prašiče Lovske družine Boč na Kozjaku konec aprila povzročil manjše razdejanje. Lovci so spremljali globoke sledi medvedovih šap in jih tudi dokumentirali. Medved se je tako napotil še na krajši potep na Gaj nad Mariborom. Pri njih ni pustil vidnejših posledic in tudi sicer po vseh zbranih podatkih na Kozjaku ni povzročil škode na domačih živalih ali v čebelnjakih. Zadnja lokacija, na kateri so lovci zaznali medveda, je revir Rdeči breg v Lovski družini Puščava iz Lovrenca na Pohorju.
Medved ima zelo dobro razvita čutila, predvsem sluh in voh, precej slabše pa vidi
Pojav rjavega medveda na Pohorju ni ne prvi in tudi ne zadnji. Nekoliko je presenetil lovce na Kozjaku. Kot meni strokovni tajnik Lovske zveze Maribor Božidar Kunej, gre verjetno za enega rjavega medveda, a nikoli se ne ve. Sodeč po velikosti šap v njegovih sledeh je verjetno srednje stara odrasla žival. Predsednik Lovske zveze Maribor Marjan Gselman je takrat opozoril na previdnost pri morebitnih bližnjih srečanjih z medvedom. Medved ima zelo dobro razvita čutila, predvsem sluh in voh, precej slabše pa vidi. V človeku nikoli ne vidi plena in ga tudi ne zalezuje ali lovi za svojo prehrano.
Kljub temu so bližnja srečanja z medvedom lahko zelo nevarna, dodaja Gselman in opozarja, da se mu je bolje izogniti. Medved se pri srečanju s človekom počuti predvsem ogroženega in se želi tej grožnji čim prej umakniti. Zato tako lovci kot gozdarski strokovnjaki svetujejo, da se človek ob morebitnem srečanju z medvedom in še zlasti z medvedko z mladiči (takšna srečanja so lahko za človeka tudi usodna) ne vede kot napadalec in ne prekorači kritične tolerančne razdalje. Izogibati se je treba sunkovitim in hitrim gibom, opozarjanje medveda na naš prihod pa je zelo priporočljivo s hrupom, sploh, če prečkamo kraje, kjer se medved pogosto zadržuje. Predsednik Lovske zveze Maribor prosi ljudi, da med sprehodi v naravi s pasjimi ljubljenčki te vedno vodijo na povodcu.

Problem na sprehajalnih poteh lahko predstavljajo psi, ki niso na povodcu in napadejo medveda, ker želijo zaščititi lastnika. Pes se bo zapodil proti medvedu, medved pa se bo branil. Nato se bo pes prestrašil ali umaknil in pritekel nazaj k lastniku, medved pa bo šel za njim in v tem primeru lahko napade tudi lastnika.