STA, A.L.
21.7.2021

Na Hrvaškem novi ukrepi, ki naj bi jih uveljavili pred koncem julija. Kaj to pomeni za turizem?

Na Hrvaškem novi ukrepi, ki naj bi jih uveljavili pred koncem julija. Kaj to pomeni za turizem?
Profimedia Fotografija je simbolična.
Aktualno

V hrvaškem štabu civilne zaščite pripravljajo nove protikoronske ukrepe, ki naj bi jih uveljavili pred koncem julija, ko se končajo sedanji ukrepi, danes neuradno poročajo hrvaški mediji. Medtem so v najbolj znanem hrvaškem prizorišču za zabave, plaži Zrće na otoku Pag napovedali, da bodo vstop dovolili samo polno cepljenim osebam.

Potem ko je celotna hrvaška obala pred nekaj dnevi postala "oranžna", se je nacionalni štab civilne zaščite očitno odločil zaostriti ukrepe, da bo turistična sezona čim daljša. Čeprav niso napovedali, kako nameravajo zaostriti ukrepe, je najverjetneje, da bodo znova omejili število ljudi na različnih dogodkih, ki veljajo za najbolj tvegane za širitev novega koronavirusa, poroča danes Jutarnji list, ki se sklicuje na vire pri štabu civilne zaščite.

Časnik dodaja, da je pričakovati tudi, da bo Hrvaška poostrila pogoje za vstop državljanov Združenega kraljestva, kot so to uveljavile že nekatere članice EU. Med drugim naj bi obvezno testiranje na okužbo z novim koronavirus uveljavili tudi za cepljene britanske turiste, še piše časnik.

Zavedajo se, da se zaradi velikega števila turistov ne morejo izogniti vnovičnemu porastu okužb

Medtem so s plaže Zrće sporočili, da bodo kmalu zaostrili protikoronske ukrepe. Vstop na poletne klubske zabave naj bi dovolili samo tistim, ki so zaključili cepljenje proti covidu-19. Zavrnili so ocene, da bo to pomenilo diskriminacijo. Menijo, da je njihova odločitev profesionalna in odgovorna, ker je ključna epidemiološka varnost zaposlenih in obiskovalcev, danes poroča Večernji list.

Zaenkrat je na zabave na plaži Zrće možno vstopiti z evropskim digitalnim covidnim potrdilom, za ostale goste pa v svojem testnem centru opravljajo hitra antigenska testiranja.

Na Hrvaškem se zavedajo, da se zaradi velikega števila turistov ne morejo izogniti vnovičnemu porastu novih okužb z novim koronavirusom, a bodo poskusili poiskati ravnovesje med covidom-19 in turistično sezono ter preprečiti večja žarišča okužb, zaradi katerih bi se lahko Hrvaška obarvala rdeče.

Podatki o novih okužbah na Hrvaškem
Danes je hrvaški nacionalni štab civilne zaščite sporočil podatke o številu na novo potrjenih okužb po županijah.
Splitsko-dalmatinska županija: 54
Zadarska županija: 36
Mesto Zagreb: 33
Dubrovniško-neretvanska županija: 13
Šibeniško-kninska županija: 12
Varaždinska županija: 9
Koprivniško-križevačka županija: 6
Osješko-baranjska županija: 6
Zagrebška županija: 6
Primorsko-goranska županija: 5
Bjelovarsko-bilogorska županija: 2
Karlovačka županija: 2
Krapinsko-zagorska županija: 2
Sisačko-moslavačka županija: 2
Vukovarsko-sremska županija: 2 
Istrska županija: 1