Jasmina Detela
8.5.2021

Mobilnost starejših: Tudi na Muti uvedli prostofer

Mobilnost starejših: Tudi na Muti uvedli prostofer
Občina Muta Prijave že zbirajo na brezplačni telefonski številki 080 10 10.
Aktualno

Prostovoljne prevoze starejšim bodo zagotavljali s pomočjo voznikov prostovoljcev. Društvo upokojencev Muta bo pomagalo z desetimi šoferji, se jim želite pridružiti?

V drugi polovici maja se bo Prostofer, projekt zavoda Zlata mreža, v katerem občina zagotavlja brezplačne prevoze starejšim s pomočjo aktivnih voznikov prostovoljcev, ki morajo po različnih opravkih, začel tudi na Muti.
Prostofer rešuje problematiko mobilnosti starejših. Namenjen je vsem tistim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nizke mesečne dohodke, pa tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. S pomočjo tega projekta lažje pridejo do zdravnika, javnih ustanov, trgovinskih centrov in podobno.
Prevoze bodo na Muti omogočali od 17. maja, naročile za klice pa so začeli sprejemati v petek, 7. maja. Uporabnik, ki potrebuje prevoz, vsaj tri dni prej pokliče na brezplačno številko 080 10 10. V komunikacijskem centru zapišejo njegove podatke in lokacijo prevoza ter prostovoljnega voznika obvestijo o prevozu. Za vozilo in za zavarovanje voznika ter potnikov poskrbi občina Muta, ki omogoča tudi vozilo, prav tako bo pokrila stroške goriva.
Prostoferji so prostovoljni vozniki, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in so v svojem prostem času pripravljen pomagati tistim, ki prevoze potrebujejo. V resnici so veliko več, saj svojim sopotnikom nesebično pomagajo. Pri
zdravniku jih pospremijo do čakalnice in počakajo nanje med pregledom, pomagajo jim nesti vrečke iz trgovine, v oporo so jim pri vzpenjanju po stopnicah in podobno, pojasnijo pri občini Muta.
Vozniki prostovoljci bodo prevoze opravljali od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro, izjemoma pa se lahko dnevi in ure tudi prilagodijo potrebam uporabnikov.

image
Vozilo za prevoze starejših je omogočila občina Muta.
Občina Muta

Občina bo v prihodnjih dneh vsa gospodinjstva obvestila o možnosti brezplačnega prevoza. Iščejo tudi še dodatne šoferje. "Vabimo vse voznike in voznice, ki bi želeli prostovoljno pomagati našim starejšim občanom. Je pa Društvo upokojencev Muta že pristopilo k projektu in pomaga z desetimi prostovoljnimi šoferji," je povedala Angelca Mrak z občine Muta. Zanimanje za prevoze med občani je že prisotno, zlasti pri tistih iz odročnejših krajev, kjer ni avtobusnih povezav.