Urška Polanc
6.4.2021

Mejni prehod Radelj je uradno zaprt, a policisti dnevnih delovnih migrantov ne kaznujejo

Mejni prehod Radelj je uradno zaprt, a policisti dnevnih delovnih migrantov ne kaznujejo
Urška Polanc
Aktualno

Mejni prehod Radelj je uradno zaprt. Ne pa tudi fizično, postavljena je le prometna signalizacija. Policisti lokalnih čezmejnih dnevnih delovnih migrantov, ki bi za prehod uporabili Radelj, ne kaznujejo, med drugim sporočajo z Ministrstva za notranje zadeve.

Zaostritve razmer na koroških mejnih prehodih povzročajo nemalo preglavic delavcem migrantom. Prejšnji ponedeljek številni še niso bili seznanjeni z novim odlokom o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja bolezni covid-19, ki med drugim veleva, da je na notranjih mejah z Avstrijo, na območju Policijske uprave Celje, možen vstop v Slovenijo le na kontrolnih točkah kategorije B, in sicer na kontrolni točki Holmec – Grablach med 5. in 23. uro in kontrolni točki Vič –Lavamund med 5. in 23. uro. Težave so imeli delavci, ki za pot v službo koristijo mejni prehod Radelj, kjer so ta dan nastale dolge kolone, prehod čez mejo pa je bil onemogočen. Številni so zato zamudili v službo ali pa so ostali doma, saj so morali za prečkanje meje izbrati drug mejni prehod in prevoziti bistveno daljše poti. Zvečer je Lokalni odbor SDS Radlje ob Dravi sporočil, da je za vse dnevne migrante mejni prehod Radelj ponovno odprt. Prejšnji teden je tako večina delavcev ta prehod prehajala, nekateri pa si še vedno niso upali, saj brez pojasnil črno na belem niso vedeli, če gre za ilegalen prehod meje, zaradi katerega lahko dobijo kazen. Medtem ko s Policijske uprave Celje sporočajo, da ni nobene spremembe, tudi ne glede mejnega prehoda Radelj, z Ministrstva za notranje zadeve odgovarjajo: "Mejni prehod Radelj je uradno zaprt. Dogovor pa je, da prehod Radelj in tudi kontrolne točke (Holmec, Trate ...) izven delovnega časa niso fizično zaprti, ampak je samo prometna signalizacija. Policisti lokalnih čezmejnih dnevnih delovnih migrantov, ki bi za prehod uporabili Radelj ali kontrolno točko izven časa obratovanja ali kak drug prehod, ne sankcionirajo."

image
Urška Polanc


Med delavci zmeda in stres


Da je za delavce migrante situacija stresna, ne vedo namreč, kaj drži, nam je povedala domačinka zaposlena v Avstriji. Ob težavah na meji se je obrnila tudi na nadrejeno, ta pa ji je povedala, da ji ne more pomagati in bo v primeru, da ne bo prihajala na delovno mesto, izgubila službo. Če bi za prehajanje uporabila mejni prehod Šentilj, ki bi ga sicer izbrala, bi morala v eno smer prevoziti kar 155 kilometrov. Kot pravi, ji ni preostalo drugega, kot da je ob sporočilih, da delavci migranti Radelj lahko prehajajo in bi naj veljal dogovor s policijo, hodila čez mejo v Radljah (na lastno odgovornost), a v takem načinu ne vidi dolgoročne rešitve. Sama ima sicer vsa potrebna dokazila in dokumente, v skladu z avstrijskimi ukrepi pa se mora vsakih 72 ur tudi testirati, za kar poskrbijo v podjetju, kjer je zaposlena.
Vodja izmene v McDonald'su v Lonču (Deutschlandsbergu) Danijela Knez je prejšnji ponedeljek v službo zamudila eno uro, naslednji dan je mejo prečkala na Viču, kar namesto 38 kilometrov, ki jih drugače prevozi z Mute, naneslo več kot 80, za tem je spet uporabljala Radelj. "Ne vem, če gre za ilegalni prehod, a drugače ne gre, če želimo obdržati službe. Gre za nesmisel, to dojemam kot prikrito kazen, ker ne delamo v svoji domovini, kar bi seveda z veseljem, če bi kje dobila službo," je povedala.
"Moti me, da se tako pomembne stvari, kot je prehajanje državne meje, urejajo z nekimi neformalnimi, nikjer objavljenimi, dogovori med Slovenijo in Avstrijo, ki niso splošno znani. Izjeme veljajo le za določene skupine ljudi, kot so dnevni delovni migranti in - kot smo kasneje izvedeli -, tudi za lokalne prevoze. Pri tako nejasnih in nasprotujočih si informacijah lahko sklepam, da se lahko brez sankcij pelješ tudi skozi rdečo luč na semaforju, le neformalen dogovor moraš imeti z nekom v politiki, ki ima dovolj visok položaj", je povedal delavec iz prevozniškega podjetja, ki je dnevno koristilo ta mejni prehod, dokler jim niso avstrijski policisti dejali, da ob naslednjem prehodu sledi kazen. Tudi sami zdaj uporabljajo ta mejni prehod na podlagi tega neformalnega dogovora. "Naj se uredi, da lahko mejni prehod vsi koristijo, ne pa, da velja nek ukrep, ki je povzročil le zmedo in kup sitnosti, ne prispeva pa k preprečevanju sirjenja okužbe." je zaključil.