B.P.
14.10.2021

Manipulacija s fotografijo: Janša je objavo o protestu že izbrisal, podobno se je odzval tudi Olaj

Manipulacija s fotografijo: Janša je objavo o protestu že izbrisal, podobno se je odzval tudi Olaj
Twitter Manipulativni objavi Janeza Janše in Antona Olaja. 
Aktualno

Najprej generalni direktor policije Anton Olaj, potem pa še premier Janez Janša. "Zaščitimo policiste, ki zagotavljajo javni red ob varovanju shodov – obvestilo in poziv," je v torek popoldne zapisal prvi mož policije in dodal povezavo do policijske objave, medtem ko je predsednik vlade v sredo popoldne dodal: "Res žalostno, da imajo nasilneži, ki že cel popoldan ovirajo promet ter motijo Ljubljančane, javno podporo ljubljanskega župana."

Tako sta si sledili objavi o sredinih protestih, pri čemer je zanimivo, da sta tako Olaj kot Janša ob svojih sporočilih uporabila enako fotografijo. Zadeva verjetno ne bi bila vredna posebne medijske obravnave, a kmalu po njunih objavah se je izkazalo, da sta s protesti povezala navijaško divjanje izpred nekaj let. Fotografijo je namreč posnel Delov fotoreporter Blaž Samec leta 2009, ko so se v prestolnici, v bližini tržnice spopadli nogometni navijači, tudi s policisti.

Zakaj sta generalni direktor policije in predsednik vlade proteste državljanov povezala z navijaškim divjanjem, lahko zgolj predvidevamo. Je pa Janša, ko je njegova manipulacija zaokrožila po družbenih omrežjih, omenjeni tvit izbrisal, medtem ko smo Olaju poslali vprašanja, kje je pridobil fotografijo, ki jo je pripel k tvitu, je avtorja ali lastnika fotografije zaprosil za poobjavo, zakaj je ob vsebini o protestih objavil fotografijo navijaškega divjanja in ali se mu zdi prepletanje teh zadev primerno. "Namen objave je bilo izpostaviti številne resnične napade na policiste, s katerimi se srečujemo v zadnjih tednih. Fotografija resničnega napada na policista je bila priložena simbolično. Če je avtor fotografije zaradi tega prizadet, se opravičujem, slika pa je že odstranjena," je odgovoril Olaj.