Jasmina Detela
15.7.2021

(FOTO) Luksuzni počitniški avtodomi Robeta s Koroškega po celi Evropi

(FOTO) Luksuzni počitniški avtodomi Robeta s Koroškega po celi Evropi
Jasmina Detela Ralf Schumacher pri novem promocijskem avtodomu
Aktualno

V podjetju, kjer predelujejo avtodome, načrtujejo širitev proizvodnih kapacitet in do sto novih delovnih mest. Razvijajo posebno vozilo za Schumacherja

V podjetju Robeta s sedežem v Šentjanžu pri Dravogradu, kjer proizvajajo prestižne avtodome, so nedavno podpisali pogodbo o sodelovanju z nekdanjim dirkačem formule 1 Ralfom Schumacherjem, bratom legendarnega Michaela Schumacherja. Skupaj bodo razvili poseben luksuzen avtodom pod sloganom Robeta Powered by Ralf Schumacher. Z njim nameravajo prodreti tudi na ameriško tržišče.

image
Ralf Schumacher pri avtodomu Robeta
Jasmina Detela

"Pri nastajanju novega vozila bosta interier in dizajn sledila najnovejšim smernicam iz navtičnega segmenta prestižnih jaht, vozilo bo imelo tudi revolucionarno elektroniko," pove Primož Kotnik, izvršni direktor podjetja Robeta, kjer opažajo precejšnjo rast povpraševanja po avtodomih. Že prihodnje leto načrtujejo selitev proizvodnje v industrijsko cono v Pamečah pri Slovenj Gradcu, kjer bodo zgradili novo halo, do leta 2024 pa bodo na novo zaposlili okoli sto delavcev.

Zgodba s SchumacherjemV tem koroškem izvozno naravnanem podjetju bodo letos proizvedli okoli 250 vozil, lani so jih 190. Njihov cilj je, da bi v prihodnjih letih proizvodnjo povečali na 500 vozil. Okoli 90 odstotkov proizvodnje izvozijo v evropske države. Najpomembnejši trg je Nemčija, sledijo Švedska, Švica, Belgija, Španija.

Kljub širitvi želijo ohraniti butično proizvodnjo

Začeli so tudi razvijati novo vozilo, ki bo namenjeno drugačnemu preživljanju prostega časa. Z njim želijo prodreti tudi na ameriško tržišče. Zasnovali ga bodo skupaj s Ralfom Schumacherjem, ki je velik hedonist. Razvijalo se bo na šasiji Mercedesovega sprinterja. Prototip bodo predstavili prihodnjo jesen na največjem mednarodnem sejmu počitniških prikolic, avtodomov, mobilnih hišk in opreme za kampiranje na svetu v nemškem Düsseldorfu. Kupcem ga bodo v prvem letu ponudili v omejeni izvedbi (limited edition) 50 vozil. Medtem pa Schumacher uporablja njihovo promocijsko vozilo, model Apollo. Z njim bo prisoten tudi na dirkah formule 1 in formule 3 v Evropi, kjer deluje kot strokovni komentator Sky TV.

image
Avtodom Robeta
Darja Stravs Tisu

Posla s predelavo kombijev v avtodome se je Primož, sicer velik ljubitelj karavaninga, lotil pred desetimi leti. Proizvodnjo so vzpostavili v industrijski coni v Šentjanžu pri Dravogradu, kjer imajo zdaj dve proizvodni hali. Začeli so z enim zaposlenim, zdaj jih je okoli 60. Prvo leto je bil njihov promet okoli 100 tisoč evrov, lani 12 milijonov, letos pa načrtujejo 18 milijonov evrov prometa. Prvi dve, tri leta so izdelali od 10 do 15 avtodomov na leto. Zlasti zadnji dve leti opažajo precejšnjo rast povpraševanja. V prihodnjih štirih letih želijo proizvodnjo podvojiti na 500 vozil na leto, dolgoročno pa na 700, kar je tudi zgornja meja. "Ohraniti hočemo butičnost, ne želimo serijske proizvodnje," pove Kotnik. Njihova proizvodnja je sicer zasedena do leta 2023.

Pametni avtodomi

Načrtujejo pa v prihodnjem letu gradnjo nove proizvodne hale v industrijski coni Pameče. Naložbo ocenjujejo na okoli 5 milijonov evrov. Prinesla bo tudi do sto novih delovnih mest. Potrebovali bodo tehnični kader (montažerje, mizarje, kovinarje) in tudi visoko izobražen kader (razvojnike, prodajnike ...).

image
Avtodom Robeta
Darja Stravs Tisu

Osnova za izdelavo njihovih vozil so štiri šasije: Citroënov jumper, Fiatov ducato, Mercedesov sprinter in Ivecov daily. Kupci lahko pri njih naročijo šest različnih modelov počitniških vozil. Vse lahko izdelajo tudi v različici "for family". Pohvalijo se s svojo mizarsko in šiviljsko delavnico, kjer sami izdelujejo dele pohištva, ki jih vgradijo v avtodom, prav tako sami tapecirajo sedeže v usnje.

image
Primož Kotnik
Jasmina Detela

​Sodelujejo tudi s podjetjem Garmin, skupaj so razvili pametno napravo, ki jo vgrajujejo v avtodome Robeta. "Bili smo njihovo pilotsko razvojno podjetje, skupaj smo razvijali tehnologijo za pametni avtodom. To pomeni, da lahko preko ene aplikacije, naložene na tablici, upravljaš cel avtodom," pojasnjuje Kotnik.

image
Notranjost avtodoma Robeta
Tomo Jesenicnik

Razvili so tudi počitniško vozilo za invalidsko zbornico Nemčije. Prvi prototip je že izdelan, letos so ga predali kupcu, ki je paraplegik. "Ima rampo, da se lahko zapelje v kombi, kjer je vse prilagojeno za manevriranje z invalidskim vozičkom," pojasni Kotnik. V kratkem bodo opravili raziskavo trga, njihov cilj je, da bi do leta 2025 izdelali okoli 50 takšnih počitniških vozil. Cena vozila bo okoli 110 tisoč evrov. Sicer je avtodome Robeta mogoče kupiti za od 55 tisoč evrov pa tja do 100 tisoč evrov. Vozilo, ki ga bodo razvili skupaj s Schumacherjem, pa bo stalo med 120 in 140 tisoč evri, saj bo namenjeno drugačnemu preživljanju prostega časa.