Damijana Žišt
17.10.2020
Žana Vertačnik
17.10.2020

Kriminalisti NPU naj bi bili kazensko ovadili državnega sekretarja Žana Mahniča in obrambnega ministra Mateja Tonina, ki vrača udarec

Kriminalisti NPU naj bi bili kazensko ovadili državnega sekretarja Žana Mahniča in obrambnega ministra Mateja Tonina, ki vrača udarec
Robert Balen Obrambni minister in prvak koalicijske Nove Slovenije Matej Tonin verjame v pravno državo in v to, da se bodo postopki zoper njega izkazali za smešne.
Aktualno

Ovadena naj bi bila zaradi kaznivih dejanj ponarejanja uradnih listin in zlorabe uradnega položaja.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) naj bi bil kazensko ovadil obrambnega ministra Mateja Tonina in državnega sekretarja Žana Mahniča, zadolženega za nacionalno varnost. Ovadena naj bi bila zaradi kaznivih dejanj ponarejanja uradnih listin in zlorabe uradnega položaja, in sicer zaradi domnevnih nepravilnosti pri vodenju prejšnje Komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs). Tonin, kot takratni predsednik Knovsa, pa naj bi ovaden še zaradi izdaje tajnih podatkov. O tem je prvi poročal portal 24ur. Na ljubljanskem okrožnem tožilstvu, kjer naj bi prejeli omenjene ovadbe, pravijo, da zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo potrditi ali zanikati prejema kazenskih ovadb. Kazenski ovadbi naj bi bila podpisala v. d. NPU Petra Grah Lazar, ki je vodenje NPU, ker je zelo blizu SDT, prevzela prejšnji teden, ko je odstopil tedanji Uroš Lepoša, kot razlog odstopa pa je navedel razloge osebne narave. Neuradno naj bi obupal zaradi nemogočih razmer za delo, saj naj bi se bili nanj vršili različni pritiski, med drugim tudi, da ne sme podpisati omenjenih ovadb. Ovadbi se nanašata na obisk članov Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb na obrambnem ministrstvu. Očitki zoper Tonina so bili, da je kot predsednik komisije izdal sklep za nadzor na podlagi neobstoječega sklepa komisije, Mahniču pa, da je vodil nadzor na podlagi nezakonite odredbe. Očitki so se nanašali tudi na ponarejen magnetogram seje komisije. Mahnič in Tonin sta tedaj krivdo zvalila na sekretariat Knovs.

Tonin bi bil mediator med vlado in opozicijo
"Bravo! Prva zmaga bodoče koalicije," je tvitnil mandatarski kandidat Jože P. Damijan, ki skuša z LMŠ, SD, Levico, SAB rušiti vlado Janeza Janše. Pozdravil je potezo SMC in Desusa, ki sta opoziciji pomagala črtati določilo v protikoronskem paketu, s katero bi vlada lahko omejila ali prepovedala zbiranje ljudi tudi na zasebnih krajih. Nad prizadevanji opozicije ni navdušen prvak NSi Matej Tonin, ki meni, da ni časa za rušenje vlade: "Želim si dialoga z opozicijo. Če ima ta težavo z določenimi strankami koalicije, smo mi pripravljeni prevzeti mediatorsko vlogo." Na namig, ali se utegne razmerje v vladi po izvolitvi novega predsednika Desusa spremeniti, je odvrnil, da če se bo, bo vse usklajeno. O vračanju Karla Erjavca, s katerim sta imela buren odnos, pa: "Imamo volilni sistem, kjer smo obsojeni drug na drugega." V politiki ni prostora za zamere, pravi, zato bo tvorno sodeloval naprej.

Na medijska poročanja o ovadbi se je odzval prvak NSi Tonin: "Mislim, da ta moj primer najbolj jasno kaže na to, kako je Damir Črnčec zlorabljal represivne aparate te države za boj proti takratni opoziciji." Opomnil je, da je treba stvari postaviti v kontekst, saj da je to bil čas, ko so na Knovsu pregledovali zaposlitev znanke Marjana Šarca: "Po sestopu Črnčeca z oblasti se je izkazalo, da je vse, kar smo trdili na Knovsu, do zadnje pike res. In to je bila edina oblika boja proti takratni nadzorni komisiji - da so nas ovajali." Dodal je, da verjame v pravno državo in da se bo izkazalo, da so postopki "enostavno smešni", takrat bo tudi "ustrezno ukrepal" zoper Črnčeca.

Več vojakov na meji
Obrambni minister Matej Tonin je napovedal povečanje prisotnosti vojske na meji v okviru veljavne zakonodaje: "Gre za to, da bodo mogoče samostojne vojaške patrulje, ki bodo pod vojaškim poveljstvom. Ker ni aktiviran 37. a-člen zakona o obrambi, ne bodo mogle pridržati migrantov, ampak bodo ob morebitnem incidentu nemudoma obvestile mobilno enoto policije, ki se bo nemudoma odzvala." Število vojakov na južni meji bo odvisno od situacije, je minister pojasnil.

Neposredno izzvani nekdanji državni sekretar v kabinetu prejšnjega premierja Šarca, se je na Toninove besede že odzval: "Najslabši minister za obrambo vnemar in lažnivo operira z mojim imenom. V kolikor se javno ne opraviči, bo lahko svoje trditve dokazal na sodišču." Da ga mora "politična policija" preganjati zaradi dela v parlamentu, ker ni nikoli nič ukradel, pa se medtem brani Žan Mahnič. "Z lahkoto bom dokazal, da je zgodba politični konstrukt in da sem ravnal v skladu s parlamentarno prakso. Kazenska ovadba zaradi krive ovadbe proti Tini Pahor in Marku Koširju (kriminalista, ki sta delala na NPU v zadevi Trenta, kjer je bila zoper Janeza Janšo nedavno vložena obtožnica, op. p.) pa se že piše," je dodal.