Vida Božičko
10.6.2021

Korošec Blaž Cvar: Novi turistični boni so bonbončki za volivce, ne pa rešitev

Korošec Blaž Cvar: Novi turistični boni so bonbončki za volivce, ne pa rešitev
Igor Napast
Aktualno

Dolgo pričakovan interventni zakon za turizem naj bi bil danes končno na mizi vlade. Prvo verzijo so nekoliko spremenili, a predstavniki sektorja so še vedno nezadovoljni.

Gospodarsko ministrstvo je v zadnji različici predloga interventnega zakona, s katerim želi pomagati turizmu, povišalo vrednost turističnih bonov. Tisti, ki bodo imeli zadnji dan tega meseca prijavljeno stalno bivališče v Sloveniji, bodo prejeli bon za 120 evrov in ne 50-evrskega, kot je bilo mišljeno sprva.

"To je bonbonček za volivce, ključni ukrep, ki bi pomagal sektorju, pa se ne spreminja bistveno," je razočarano za Večer dejal Blaž Cvar, predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Interventni zakon bi po njegovem mnenju moral najprej pomagati podjetjem, ki so bila v času epidemije najbolj prizadeta, zato so računali predvsem na ukrep enkratne pomoči. "Res se je meja za enkratno pomoč zdaj nekoliko znižala. A od sprva predvidenih 70 odstotkov izpada prometa je zdaj meja postavljena na 65 odstotkov. To je smešno," je še dejal. Pravi, da bodo k sreči zdaj vsaj upoštevali izpad prometa iz leta 2020 in ne iz leta 2021, kot je pisalo v prvi verziji zakona, a še vedno je prepričan, da večina gostincev pomoči iz tega naslova ne bo dobila. "Zaprti smo bili štiri mesece in pol, pa še takrat so se nekateri znašli z dostavo ali prevzemom hrane. Praktično nobena gostilna ni imela 65-odstotnega izpada prometa. Tak ukrep je nepošten," še pravi in dodaja, da bodo zaradi tako strogih pogojev izpadli praktično vsi, razen morda kakšni mestni hoteli, ki celo leto niso imeli skoraj nič gostov.  

Boni so sicer smiseln ukrep, a nadaljuje, da nikakor ne pomaga enakomerno. "Ti boni bodo verjetno unovčeni na priljubljenih turističnih lokacijah, v manjši meri pa v nekih vaških gostilnah, ki so bile prav tako prizadete." 

Glede pomoči pri izplačilu regresa pa Cvar prav tako kritično pripomni, da bi pomoč morala priti takoj. "Podjetja, ki so likvidna, morajo regres po zakonu izplačati do julija, pomoč pa bomo prejeli oktobra. Številni si bodo tako za regres morali denar izposoditi."