Urška Polanc
10.6.2021

Korošci z znanjem o lesu na Expo v Dubaj

Korošci z znanjem o lesu na Expo v Dubaj
Urška Polanc Predstaviti se želimo kot zelena, trajnostna država.
Aktualno

Tudi gozdovi bodo prikazani v slovenskem predstavitvenem filmu.

Da je les zanimiva tema, ki je v zavesti Slovencev kot del zgodovine, tradicije, tudi ponosa, razmišlja Anuša Gaši iz agencije Spirit Slovenija, "a šele ko prideš v okolje, kjer lesa nimajo, se zaveš, kako zelo zelo dragoceno je imeti les in ga znati uporabiti". Predvsem zato se ji zdi pomembno, da Korošci odnesejo v Dubaj na svetovno razstavo Expo ​svoje znanje o lesu, ki organizatorje posebej zanima tudi v strokovnem smislu - o prihodnosti (trajnostnih) gradenj.

image
Slovenski paviljon na Expu v Dubaju Vizualizacija: Spirit
Avtor Vizualizacije Spirit

Med drugim bodo tako v predstavitvenem filmu na Expu prikazani tudi koroški gozdovi in s tem bogastvo lesa, poudarek bo prav tako na vodi. "Predstavitev Koroške na Expu je velika priložnost - gospodarska in turistična. Glede na to, da Slovenija v arabskem okolju kot turistična destinacija ni dovolj prepoznavna in izkoriščena, se nam zdi izjemnega pomena, da se predstavijo vse tiste regije, ki predstavljajo slovenske bisere. Koroška to gotovo je, prepoznavna je po izjemno lepih gozdovih, in to omogoča gozdno izkušnjo doživetja - preživetja prostega časa v naravi, v adrenalinskih ali sproščujočih aktivnostih. To je nekaj, kar se nam zdi vredno pokazati v Dubaju," je povedala Anuša Gaši in opozorila, da se dogodek, kot je Expo, v prihodnjih letih ne bo več ponovil v tem obsegu, zato si resnično želijo pridobiti ključni interes slovenskih organizatorjev, da Slovenija, tudi Koroška, izkoristi to priložnost, ko bo ves svet po dolgem času premora od velikih dogodkov spet skupaj.

​Predstavitev avtentičnih zgodb

S predstavitvijo slovenskih regij na razstavi Expo 2020 v Dubaju so se na nedavni seji sveta regije seznanili tudi koroški župani in podprli predstavitev Koroške na Expu. Nekoliko kritičen je bil do razmeroma poznega seznanjanja o tem župan občine Vuzenica Franjo Golob. "Ves svet se je še pred nekaj tedni ukvarjal s tem, ali Expo sploh bo. Pri organizatorjih sicer ni bilo čutiti nobene zadrege, ampak jasno je bilo, da smo vsi ugibali, ali bo to hibriden dogodek, v živo, virtualen ... Zdaj, ko imamo potrditev, da bo ta dogodek v živo, je potrebno samo nekaj volje, da damo na kup vse tiste zgodbe, ki jih imamo, in jih odpeljemo v Dubaj," je povedala Anuša Gaši.

Tudi predstavitev čebel
"Hitro smo opazili, da se v naš paviljon prijavlja nenavadno veliko čebelarjev. Ko smo dejali, saj nimamo toliko medu, da bi lahko tam prodajali takšne količine, so nam povedali, da dobivajo takšne ponudbe, da morajo biti prisotni. Prisoten bo tudi naš med, a želimo ponuditi predvsem znanje. Skozi čebelo, to malo bitje, brez katerega ni življenja, bomo poskušali povedati, da je Slovenija trajnostna dežela. Ne glede na vse smo še vedno za en velik del sveta nedosegljiv ideal na področju trajnosti," je povedala Anuša Gaši. Župan Mute Mirko Vošner je ob tem dodal, da je tudi na Koroškem veliko znanih čebelarjev, ki bi se lahko priključili in pomagali. Hkrati pa bi Občina Muta lahko pomagala pri zagotavljanju vode. Imajo namreč izvirno vsebino, enega najvišjih vodnih virov, obenem pa so eni redkih, ki imajo vodo iz prijateljske dežele Avstrije.

Svetovna razstava Expo v Dubaju bi morala biti že med 20. oktobrom 2020 in 10. aprilom letos, a so jo organizatorji zaradi pandemije covida-19 preložili. Expo bo tako od 1. oktobra do 31. marca 2022. Slovenija ima lepo kuliso za predstavitev države, na izjemni poziciji - paviljon namreč stoji pri enem od treh glavnih vhodov na prizorišče -, a potrebne so vsebine, ki predstavljajo avtentične zgodbe, kaj Slovenija je in kaj je v Sloveniji najboljše, poudarja Anuša Gaši. Na Expu sodeluje 194 držav, le 83 pa se jih bo predstavilo z nacionalnimi paviljoni. Organizatorji napovedujejo 25 milijonov obiskovalcev, kar zaradi tamkajšnje precepljenosti ni nerealna številka.

​Velika priložnost za podjetja

Aktivnosti, da se tudi Koroška predstavi kot alpska makrodestinacija, so že v teku. Regionalna razvojna agencija (RRA) za Koroško zastopa in povezuje regijo, zato bodo poskrbeli za čim boljšo informiranost deležnikov, poskrbeli pa bodo tudi za celotno promocijo in nastop Koroške v okviru alpske regije. "Čakamo še na glavne usmeritve države, Spirita in Slovenske turistične organizacije. Oblikujemo izhodišča za predstavitve, a uskladiti jih moramo z njimi. Veliko je še neznank pri glavnem nosilcu," je povedala Karmen Sonjak, direktorica RRA. Uporabili bodo vse promocijsko gradivo, ki ga že imajo za regijo - imeli so namreč že dosti snemanj -, z izpostavitvijo ključnih produktov (vode, gozda, planin ...) in poudarkom na zelenem.

image
Predstaviti se želimo kot zelena, trajnostna država.
Urška Polanc

Tudi Spirit predvideva posnetje določenih lokacij, v okviru tega pa se bodo skušali dogovoriti še za koroško regijo. "Alpska regija ima sicer že drugi termin (od 21. novembra do 25. decembra), a podjetja se bodo lahko predstavljala ves čas, odvisno od partnerjev in tematskih sklopov, ki se vežejo na njihovo dejavnost - digitalno, zeleno ..., gre za različne vsebinske sklope," je razložila. Skupaj s Koroško gospodarsko zbornico bodo v kratkem pripravili dopis za vsa podjetja in jih na tak način seznanili z razpisi, na katerih lahko prejmejo vse financiranje za udeležbo, nastope na tujih trgih in sodelovanje v slovenski delegaciji.

Svetovna razstava je poslovna in turistična priložnost

Razpis je sicer že objavljen na Slovenskem podjetniškem skladu, nekatera podjetja pa tudi že imajo stike z državami na vzhodu. "To je priložnost, ki se izplača izkoristiti. Moramo se sicer zavedati, da je že Slovenija, kaj šele regija, majhna v primerjavi z njihovimi dimenzijami, a naša prednost je narava, voda, zeleno, tega te države morda nimajo. Tu vidim našo priložnost, da privabimo tako obiskovalce, turiste kot naša podjetja, da se predstavijo. Tisti, ki že imajo poslovne stike, pa lahko pritegnejo še partnerje ter vzpostavijo še boljši kontakt in nova sodelovanja. Našo destinacijo jim lahko predstavimo tudi kot možnost potencialnih investitorskih priložnosti za njih. To je tek na dolg rok, ki se lahko obrestuje," je povedala o Expu in še dodala, da ravno strokovne aktivnosti, poslovne priložnosti pogosto prerastejo v druge aktivnosti in pripeljejo tudi turiste.