Nejc Strojnik
2.1.2021

(FOTO) Kope so znova odprli, direktor Boštjan Paradiž ostaja optimist

(FOTO) Kope so znova odprli, direktor Boštjan Paradiž ostaja optimist
Nejc Strojnik
Aktualno

Po dobrem tednu so naprave pognali tudi na smučišču Kope. Za nakup smučarske vozovnice je treba predložiti največ 24 ur star negativni test, pri čemer bodo najkasneje do konca prihodnjega tedna testiranje uredili tudi na samem smučišču.

Prava zimska pravljica je v teh dneh na Kopah, kjer so danes po dobrem tednu dni premora ponovno zagnali štirisedežnico Pungart in vlečnico Sedlo. Snega je v izobilju, novo pošiljko pričakujejo v prihodnjem tednu, ko ga bo po napovedih padlo še okoli pol metra. V izobilju pa ni smučarjev, za nakup smučarske vozovnice se namreč zahteva največ 24 ur star negativni test na covid-19. Direktor družbe Vabo Boštjan Paradiž odprtje smučišča kljub temu pozdravlja. "Vseeno je to en korak naprej. Moramo zagotoviti še hitro testiranje na smučišču. Računamo, da bo na Kopah do prihodnjega vikenda to že vzpostavljeno. Tako ali tako pa se s ponedeljkom začnejo brezplačna testiranja v vseh občinah, kar bo vse skupaj nekoliko olajšalo," pravi Paradiž, ki zagotavlja, da se zaradi hitrega testiranja cena smučarskih vozovnic ne bo zvišala. "Dogovarjamo se, da bi stroške testiranja pokrilo Ministrstvo za gospodarstvo. "Vsi skupaj si želimo, da bi bilo to čim prej rešeno in da lahko čim prej začnemo delati na polno."

image
Direktor družbe Vabo Boštjan Paradiž.
Nejc Strojnik

Na praznično soboto je Kope obiskalo nekaj deset smučarjev, več je bilo pohodnikov in otrok, ki so se sankali. "Velika večina je s sabo imela negativen test, nekaj pa jih je prišlo tudi brez. Z veseljem bi jim prodala vozovnico, a žal ne gre. Morali so se obrniti," nam je razložila Lucija Skarlovnik, ki na Kopah prodaja vozovnice. Večina ima izvid PCR testa, nekateri pokažejo tudi sms-sporočilo s hitrega testa. Se je pa na Kopah, pove Skarlovnikova, v tednu pred božičem oglasila zdravstvena inšpekcija, a kršitev niso zaznali. "Obiskovalci se držijo pravil, imajo maske, držijo razdaljo, opazila sem tudi, da po nočni smuki kar pohitijo proti domu, da ne kršijo policijske ure. Je pa velika škoda, da smo tako omejeni. Prejšnji konec tedna je bilo tukaj ogromno ljudi, mi pa smo morali imeti zaprto. Čudovita zima je, ljudje so željni smučanja," še pravi Skarlovnikova. 

image
Lucija Skarlovnik nekaterim smučarske vozovnice ni mogla prodati.
Nejc Strojnik

Snega v teh dneh na Kopah resnično ne manjka, po zagotovilih direktorja Paradiža bi prihodnji vikend lahko zagnali vse naprave. Sploh ob izvajanju hitrih testov, zaradi katerih bi največje koroško smučišče gotovo obiskalo še več smučarjev in smučark. "Razlogov, da ne bi smučali, ne sme biti več, zagotoviti moramo popolno varnost in s tem preprečiti možnost širjenja okužb. Smučišča morajo obratovati." Čeprav smo šele 2. januarja, je Paradiž prepričan, da so tretjino sezone že izgubili, a vseeno ostaja optimist, Upam, da se bodo z zagotavljanjem ukrepov postopno lahko odprli še nastanitveni obrati, terase, kasneje tudi lokali. Da bodo lahko postregli ljudi za mizami in da se bo stanje normaliziralo.

image
Nejc Strojnik

Na Kopah smo srečali tudi predsenika Smučarskega kluba Vuzenica Janeza Bijola, ki odprtje smučišč glasno pozdravlja. Tekmovalci, sploh mlajši, lahko na ta način vsaj smučajo. Starejši od 15 let so lahko namreč trenirali tudi v Avstrji, medtem ko mlajšim snežnih dni precej primanjkuje. "Upamo, da se bo zdaj nekoliko normaliziralo. Treningov sicer še ne smemo izvajati, lahko pa tekmovalci prosto smučajo. Tako ali tako potrebujemo med 10 in 20 dni prostega smučanja, preden začnemo s treningi. Tekmovanja pa smo prestavili na konec januarja in začetek februarja, a še brez fiksnih terminov," je dejal Bijol, ki upa, da kljub razmeram tekmovalci ne bodo obupali in vztrajali pri smučanju. Kope pa so za njihov klub zaradi bližine in pogojev pri tem še kako bistvene.

image
Predsednik SK Vuzenica Janez Bijol.
Nejc Strojnik
image
Kope smučišče smučanje zima sneg
Nejc Strojnik
image
Nejc Strojnik
image
Nejc Strojnik
image
Nejc Strojnik
image
Nejc Strojnik