Petra Lesjak Tušek
20.2.2021
Hojka Berlič
20.2.2021
Vida Božičko
20.2.2021

Kolektivna tožba? Gostinec ogorčen: Kar je ta vlada naredila, je katastrofa. Direktor iz Kidričevega: Žalostno je, kaj so zdaj skombinirali

Kolektivna tožba? Gostinec ogorčen: Kar je ta vlada naredila, je katastrofa. Direktor iz Kidričevega: Žalostno je, kaj so zdaj skombinirali
Andrej Petelinšek Fotografija je simbolična
Aktualno

Gostinci izpostavljajo, da je njihova panoga med najbolj prizadetimi. Razmisleki o kolektivni tožbi in ugotavljanju odgovornosti zaradi poslovne škode so povsem na mestu, ocenjuje Drago Delalut, tudi član strateškega sveta pri MGRT. Odlok so jim na sejah tega sveta, na katerih je sodeloval tudi minister Počivalšek, tolmačili povsem drugače, kot ga razlagajo zdaj, pravi Delalut.

Gostinci so to dopoldne izpostavili vse težje razmere v gostinstvu, razloge za ustanovitev strokovnega sveta za gostinstvo in svoje zahteve. Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je namreč ustanovila strokovni svet za gostinstvo, ki povezuje slovenske gostince in kuharske mojstre. Gostinstvo je med najbolj prizadetimi panogami v epidemiji, izpostavljajo in dodajajo, da se je od marca lani do danes število brezposelnih v panogi povečalo za več kot 50 odstotkov, velik problem pa je tudi odhod kadra v druge panoge. Gostinci v odprtem pismu, ki ga bodo danes poslali premierju Janezu Janši in gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku, med drugim zahtevajo 100-odstotno nadomestilo plače za zaposlene na čakanju. Pozivajo tudi k ureditvi vprašanja obveznega izplačila regresov, ki ga mnoga podjetja v panogi letos ne bodo zmogla izvesti, odlogu plačila kreditnih obveznosti in znižanju davka na dodano vrednost. Pomembna točka v pismu je tudi poziv k odpiranju panoge. Prizadevajo si namreč za odpiranje po italijanskem modelu, kar bi med drugim pomenilo odprtje restavracij do 18. ure, največ štiri osebe, ki niso iz istega gospodinjstva, za skupno mizo, obvezno uporabo mask med vstopanjem in izstopanjem iz restavracij ter obvezno razkuževanje rok. 

image
Gostišče Delalut na Ravnah na Koroškem
Andreja Čibron Kodrin

Še pred tem dogodkom smo govorili s koroškim gostincem Dragom Delalutom, lastnikom hotela Delalut na Ravnah, ki je tudi član strateškega sveta pri gospodarskem ministrstvu (MGRT).

Poslovanje restavracij s poslovnimi subjekti je dovoljeno
Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je v zvezi s tem, ali drži, da gostinci lahko že ves čas strežejo malice zaposlenim nekega podjetja, pojasnil, da odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom omejuje le poslovanje podjetij s potrošniki. Poslovanje s poslovnimi subjekti je dovoljeno. Ob tem pa se upošteva omejitve drugih odlokov in priporočila. "Gostinec lahko sklene pogodbo z enim podjetjem in izvaja storitve ponujanja hrane in pijače, s podjetjem ustvari mehurček in gostinski obrat se ne obravnava kot element javnega prostora," je dejal Zajc. Nekoliko drugače pa je, če ima gostinec sklenjeno pogodbo z več podjetji. "V tem primeru se gostinski obrat obravnava kot javni prostor, v katerem veljajo omejitve zbiranja ljudi," je še povedal. Trenutno je zbiranje omejeno na 10 ljudi. V kolikor pa lokal v tem času postane menza le za eno podjetje omejitve, glede števila oseb ni.

Nad razvojem dogodkov, tudi v zadnjih dneh bolj izpostavljenem vprašanju, ali je odlok dejansko omogočal vsaj strežbo malic delavcem na terenu, je zgrožen. "Od samega začetka, od prvega sestanka z ministrom Zdravkom Počivalškom, sem izpostavljal, ali bi vendarle bilo mogoče streči vsaj malice v prostorih gostiln. Ves čas nam je bilo zatrjevano, da je to strogo prepovedano. Da se odlok očitno ni pravilno tolmačil ali da ga eni tolmačijo tako, drugi drugače, je katastrofa," pravi Delalut. Gostinci so namreč doslej dobivali pojasnila, da hrane ne morejo streči v svojih prostorih, nenadoma pa MGRT odlok tolmači v smeri, kot da je bilo to ves čas omogočeno.

Čakajo na dokončno razjasnitev odloka
Vlado Pignar, direktor kidričevskega podjetja Vital, ki sodi v skupino Talum ter ima restavracijo Pan s prireditveno dvorano in prestižno gostišče Ribič na Ptuju, pravi, da je za zdaj dogajanje težko komentirati, saj je glede odloka še preveč nejasnosti: "Moram priznati, da si še ne znamo prav tolmačiti, kaj odlok pomeni. Žalostno je, kaj so zdaj skombinirali." Gostilna Ribič je sicer vrata zaprla že v prvem valu, saj so, kot pravi Pignar, na začetku poizkusili z dostavo hrane, a ker malic nimajo, se ni izšlo. Medtem v Panu malice izdajajo vsak dan, zagotavljajo pa tudi malico za celoten sistem Taluma, a malic v svojih prostorih niso ponujali. Pignar pravi, da bo po njegovem mnenju verjetno potrebno počakati do prihodnjega tedna, ko bo po pričakovanjih natančneje jasno, kako pravilno tolmačiti odlok. Tudi sam pa se strinja, da bodo, če bodo stvari šle tako daleč, upravičeni tudi razmisleki o kolektivni tožbi in ugotavljanju odgovornosti zaradi poslovne škode, ki se že pojavljajo.
image
Drago Delalut
Robert Balen
Hkrati pa, ko se kot možne izpostavlja poslovne, tako imenovane "biznis to biznis" dogodke in se v isti sapi dodajajo omejitve združevanja, je nesmisel vsega skupaj še toliko večji, dodaja Delalut, saj je vendarle jasno, da se pri poslovnih srečanjih ne morejo zadrževati ljudje "iz istega mehurčka, oblaka" - to je že v osnovi v nasprotju z nameni srečanj, ki potekajo s povezovanjem različnih poslovnih okolij. "Treba bo ugotoviti odgovornost, saj je tudi s tem povzročena neposredna poslovna škoda in zato so povsem na mestu razmisleki o kolektivni tožbi," pravi Delalut. Ocenjuje, da so izgubili veliko gostov, ki so se tudi že preusmerili drugam, in jih bo težko dobiti nazaj. Tudi pri njih (občasno imajo poslovne goste in športnike, a to ne zadostuje) so sprva poskušali, da bi hrano dostavili oziroma imeli odjemno mesto za prevzem hrane, vendar pa se jim to ni izplačalo. "Več let bo potrebnih, da se bomo gostinci pobrali," še pravi Delalut, ki izpostavlja tudi primer Nemčije pri znižanju DDV, kar so gostinci predlagali tudi pri nas, a za to ni bilo posluha.