Urška Polanc
16.10.2020

Kmetija Kajžar v Mežici: Sveže pridelke moramo nekako porabiti

Kmetija Kajžar v Mežici: Sveže pridelke moramo nekako porabiti
Marijan Vončina Mežica, turistična kmetija Kajžar
Aktualno

"Smo samo ena izmed teh ‘zaprtih‘ kmetij, kjer moramo opravljati enako delo, a pridelkov doma (več) ne moremo prodati," sporočajo s kmetije.


Vlada je z današnjim dnem začasno prepovedala opravljanje gostinske dejavnosti v t. i. rdečih statističnih regijah, v katero spada tudi Koroška. Začasna prepoved ne velja za regije, ki niso na rdečem seznamu, prav tako ne velja za gostinsko dejavnost v nastanitvenih objektih. V sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS ob tem ponovno opozarjajo, da gostinski lokali nikoli niso bili viri okužb, zato se jim zapiranje zdi povsem neupravičeno. Kot alternativo zapiranju gostinci predlagajo, da bi lahko poslovali vsaj obrati s terasami, podobno kot maja, ter vsi obrati, kjer lahko zagotovijo ustrezno razdaljo med mizami.

"Le za dve osebi ne moremo kuhati"

 Da so sledili in upoštevali vse ukrepe, za konec pa jih je iz danes na jutri pretreslo sporočilo vlade: "Niste ubogali, zaprite!" so ogorčeni na izletniški kmetiji Kajžar, ki leži na obrobju Mežice. Na kmetiji živi osemčlanska družina, vsi živijo od turizma. "Za vikende lahko sprejmemo do 60 ljudi, prenočišča imamo le za eno družino v brunarci. Zdaj nam pustijo delati, kuhati, le za eno družino, kar je težko tudi v luči tega, da ko kuhamo, delamo to na tradicionalen način, kot so včasih - v krušni peči, pripravljamo dve vrsti juhe, tri vrste mesa, po pet prilog in sladico. Nudimo domače meso, svinjino, govedino, piščanca. Za dva ne moremo kuhati, kuhamo za večje skupine, minimalno deset ljudi, zato smo se prejšnjemu ukrepu, ko smo lahko sprejeli deset ljudi, lahko prilagodili. Tudi sedaj moramo isto delati, hoditi v "štalo", tega, kar pridelamo, pa zdaj ne smemo ponuditi doma. Koline imamo na vsake dva, tri mesece, da je meso sveže, nekaj mesa gre za salame, klobase, ostalo meso gre za pečenko, govedino, ki jo ponudimo gostom za kosila. Enako je s skuto, kruhom, tudi moko nam iz drugega konca Slovenije iz druge kmetije pripeljejo v večjih količinah in treba jo je porabiti v določenem času. Enako velja za vino, ki nam ga pripeljejo iz druge kmetije, kjer dobavljamo surovine, ki jih sami ne pridelujemo in predelujemo. Večina hrane in pijače je iz naše kmetije, kar ni, najdemo pri drugih kmetih. Skušali se bomo znajti, to, kar imamo, prodati. Suhomesnate izdelke lahko prodajamo le na narezkih, tu so spet veljajo zakoni, ki se jih skušamo držati," nam je povedala Urška Peršak. V gostilni bodo sedaj kuhali za domov, začeli v nedeljo. Embalaž ne bodo kupovali, vsi bodo s sabo prinesli svoje posode za kosila. "Kako pa to izgleda, da iz kmetije domov prineseš govejo juho v stiroporovi embalaži," se sprašujejo na kmetiji, kjer želijo ohranjati tradicijo, takšno, kot so jim jo predali predniki.