Andreja Kutin Lednik
13.1.2021

Kako in kdo bo cepljen z odmerki iz prihodnjih pošiljk cepiva? Vrstni red cepljenja je določen, izvedbo pa bodo krojile dobave

Kako in kdo bo cepljen z odmerki iz prihodnjih pošiljk cepiva? Vrstni red cepljenja je določen, izvedbo pa bodo krojile dobave
Naslov - Vsebina838.402 558.934 AstraZeneca 100.000? 160.000 160.000 50.000 Moderna 218.488 674.359 674.368 247.650 P?zer/Biontech 4. kvartal 3. kvartal 2. kvartal 1. kvartal Dobave cepiv po kvartalih 2021 Virvlada RS IzrisalUroš Šoštarič (
Aktualno

Iz skupnega evropskega naročila pripada Sloveniji že dogovorjenih nekaj čez 900.000 odmerkov, v petek pa je bil sklenjen dogovor o nadaljnjih 900.000.

Slovenija je doslej cepila le s Pfizer BioNTechovim cepivom, ki je tudi pri dobavi najbolj zanesljivo, vsak ponedeljek naj bi prejeli okoli 17.000 doz tega cepiva, je ob seznanjanju javnosti z načrtom cepljenja dejal premier Janez Janša. Iz skupnega evropskega naročila pripada Sloveniji že dogovorjenih nekaj čez 900.000 odmerkov, v petek pa je bil sklenjen dogovor o nadaljnjih 900.000. Cepiva Moderne bo manj, vprašljivi so tudi roki dobave, saj še niso določeni. "Obe odobreni cepiva bo Slovenija prejela v nekaj čez dva milijona odmerkih, kar zadostuje za 1,1 milijona ljudi," pravi Janša.

Poleg obeh odobrenih cepiv je EU naročila še tri, ki na odobritev čakajo. Največje naročilo je za cepivo Astre Zenece, od tega pripada Sloveniji 1,4 milijona odmerkov, a vloga podjetja za odobritev je bila na Evropsko agencijo za zdravila vložena šele včeraj. Skupno ima torej Slovenija naročenih več cepiv, kot bi jih potrebovali za enkratno cepljenje prebivalstva, a Janša poudarja: "Cepiva, ki niso odobrena, so golob na strehi, poleg tega ne vemo, kako dolgotrajna je imunost, ocene so, da je to šest mesecev, kar pomeni, da bo verjetno treba jeseni ljudi, ki so bili cepljeni zdaj, cepiti še enkrat."

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je ob tem poudaril, da "smo prva generacija, ki je lahko tako hitro dobila odgovor na epidemijo, in smo lahko srečni, saj so v zgodovini epidemije trajale dolgo in terjale visok davek".

Najprej najstarejši in kronični bolniki

Vrstni red cepljenja je sestavljen na podlagi priporočil Evropske komisije. Po cepljenju oskrbovancev v domovih za ostarele, zdravstvenih delavcev in sodelavcev se sedaj prične cepljenje starejših od 80 let in starejših bolnikov s kroničnimi boleznimi. Prijave zbirajo osebni zdravniki, ki prav tako pokličejo svoje bolnike na cepljenje. V tej skupini je 114.000 ljudi, doslej pa je v Sloveniji skupno porabljenih le 40.000 doz. Sledila bo starostna skupina nad 70 let, predvidoma od 25. januarja. Vzporedno bo teklo tudi cepljenje z drugim odmerkom cepiva za tiste, ki so prvi odmerek že prejeli.

Ker bo v prvi fazi osebni zdravnik prejel le deset odmerkov cepiva za svoje bolnike, bo pomembna dobra organizacija. "Po tem, ko je cepivo odpremljeno, je pomembno, da se porabi v štirih dneh. Ker obstaja možnost, da se kdo iz starostne skupine nad 80 let cepljenja ne bo mogel udeležiti, obstaja možnost, da bodo na cepljenje poklicani tudi ljudje iz nižje starostne skupine," je pojasnil Krek. Kasneje bodo cepljeni starejši od 60 let in mlajši kronični bolniki, nato zaposleni v nujnih službah. Za vse druge, ki niso v kritičnih skupinah, se pričakuje cepljenje šele spomladi, zanje pa bo veljal vrstni red po seznamu prijavljenih v vladni aplikaciji.

"Smo prva generacija, ki je lahko tako hitro dobila odgovor na epidemijo"

Natančno rangiranje v skupini nujnih služb še ni vzpostavljeno, Krek pravi, da bodo razlike tudi med posameznimi sektorji, denimo poštnimi delavci na terenu in v pisarni. Ljudi, ki so covid že preboleli, vsaj šest mesecev ne bodo cepili, za zdaj ostaja veljaven od 21- do 28-dnevni razmak med obema dozama. Po Krekovih besedah čakajo na odločitev Evropske agencije za zdravila, ali se lahko to obdobje podaljša.

Čeprav naj bi pri razdeljevanju cepiva upoštevali tudi obremenitev posameznih regij z okužbo, za sedaj te razlike še niso bile upoštevane, po besedah Janše pa še ne bodo uveljavljali razlik, saj so razmere v regijah podobne.

Danes je v Slovenijo prispelo 1200 doz cepiva Moderne, te bodo po Krekovih besedah zaradi manj zahtevnih pogojev hranjena porabljene za cepljenje na domu, prejeli pa jih bodo večji zdravstveni domovi v državi, saj ima najmanjši paket 100 enot.

Covid potni listi in kampanja o cepljenju

Krek je še dejal, da je na NIJZ pripravljena kampanja za promocijo cepljenja: "Dokument je izdelan, odprli jo bomo, ko bo pravi čas, kampanjo je pripravila tudi Evropska komisija." A po Janševih besedah za zdaj kampanja ne bi bila smiselna, saj je doz cepiva premalo še za tiste, ki si želijo cepiti. Po njegovih besedah si bo Slovenija prizadevala tudi za dodatno dobavo cepiva zunaj skupnih EU-naročil. Premier tudi meni, da so tako imenovani covid potni listi realna možnost, o njih premišljuje vse več držav: "Zdi se mi, da je realnost pogojevanja potovanj, še posebno letalskih, pred nami. Težko bo normalno potovati z letališča na letališče brez potrdila o cepljenju."