B.P., M.R.
14.1.2021

Jelko Kacin ne bo več vladni govorec za covid-19. Kam odhaja?

Jelko Kacin ne bo več vladni govorec za covid-19. Kam odhaja?
Nebojša Tejić/STA Jelko Kacin
Aktualno

Vlada je Jelka Kacina imenovala za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše. Jelko Kacin bo usklajeval logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 v organizaciji Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter skrbel za ažurno izmenjavo informacij in podatkov v povezavi s cepljenjem.

"Vlada Republike Slovenije je na današnji seji izdala odločbo, s katero se z 18. januarjem 2021 Jelka Kacina imenuje za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade. Zakon o Vladi Republike Slovenije v prvem odstavku 24. člena določa, da vlada lahko na predlog predsednika vlade ali ministra brez resorja imenuje državno sekretarko ali državnega sekretarja, ki pomaga predsedniku vlade ali ministru brez resorja pri opravljanju njegove funkcije v okviru danih pooblastil. Jelko Kacin bo kot državni sekretar usklajeval logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 v organizaciji Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter skrbel za ažurno izmenjavo informacij in podatkov v povezavi s cepljenjem med pristojnimi institucijami Vlade Republike Slovenije ter institucijami Evropske unije. Tehnične pogoje za delo državnega sekretarja bo zagotovilo vodstvo Nacionalnega inštituta za javno zdravje," so sporočili z vlade.

Na mestu vladnega govorca naj bi Jelka Kacina začasno zamenjala njegova namestnica Maja Bratuša. Kacina smo želeli priklicati, vendar se je na drugi strani oglasila prav Maja Bratuša, ki pa zadev ni želela komentirati.

Poziv k zamenjavi
Predsednica SD Tanja Fajon je že v začetku oktobra lani premierja Janeza Janšo pozvala k zamenjavi Jelka Kacina "z osebo iz epidemiološke stroke, ki bo na miren, preudaren in pojasnjevalen način prevzela ključno vlogo pri komunikaciji z javnostjo". Vladi je namreč očitala zmedeno, nedosledno in nestrokovno komunikacijo pristojnih pri ukrepih za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom, kar je po njenem mnenju dokazovalo tudi dogajanje "o napovedi opustitve mask v šolah, ki ji je nato sledilo zanikanje s strani uradnega vladnega govorca". Fajonova je takrat predlagala tudi zamenjavo direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). 

Spomnimo, Jelko Kacin je bil kot uradni vladni govorec za covid-19 eden izmed najbolj izpostavljenih vladnih predstavnikov v trenutnih razmerah, doslej pa je bil na zaupanje zaposlen v kabinetu zunanjega ministra Anžeta Logarja. Pogodbo o zaposlitvi za določen čas je imel na Mladiki sprva sklenjeno do 13. septembra, nakar je bil sklenjen aneks k pogodbi o zaposlitvi, s katerim mu je bilo delovno razmerje za določen čas podaljšano do 13. marca letos. Kacin je bil sicer razporejen na delovno mesto veleposlanik v kabinetu ministra.

"Pejmo se mal‘ hecat!"
V torek so kamere in mikrofoni po poročanju spletne Mladine ujeli Kacina, ko je ob tehničnih težavah tik pred vnovičnim začetkom vladne novinarske konference dejal: "Pejmo se mal' hecat!" Včeraj se je za besede in tudi za težave opravičil. Dejal je, da so bile te besede namenjene "pomiritvi tehnične ekipe Ukoma, ki se je ob prekinitvi znašla v zelo stresni situaciji".

Na zunanjem ministrstvu so nam lani med drugim potrdili, da je vladni govorec prejel dodatek za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije. Prvega pri plači za april, in sicer v višini 1.169,12 evra bruto, drugega pa pri plači za maj v višini 1.383,58 evra bruto. Ob tem velja spomniti, da je zunanje ministrstvo konec lanskega marca predlagalo vladi določitev višje osnovne plače oziroma višjega plačnega razreda za Jelka Kacina. Na podlagi tega aneksa je bil vladni govorec tako uvrščen v 50. plačni razred, njegova plača pa znaša 3.386,64 evra bruto, kar je bilo za 375,91 evrov bruto več kot pred omenjeno spremembo.