Ana Lah
15.1.2022

(FOTO) Izobraževanje mesarjev in klavcev: "Takšnega ravnanja z živalmi jih nihče ne uči"

(FOTO) Izobraževanje mesarjev in klavcev: "Takšnega ravnanja z živalmi jih nihče ne uči"
Igor Napast Dijaki se na mesarskih delavnicah v šoli naučijo razkosavanja, oblikovanja mesa, izdelujejo hrenovke, domače klobase. 
Aktualno

Udeležili smo se ure v okviru izbirnega modula klavništvo v Izobraževalnem centru Piramida. "Proces zakola ni ravno lep, navaditi se moraš in se naučiti, da si tega ne jemlješ k srcu," pravi dijak Lovro.

Sprejeli so nas v Izobraževalnem centru Piramida, v okviru katerega deluje Srednja šola za prehrano in živilstvo, kjer se izobražujejo bodoči mesarji. Šolanje za mesarja si običajno izbere okrog osem dijakov na generacijo, pove direktor IC Piramida Midhat Mulaosmanović. Z vidika bolj kvalitetnega izvajanja praktičnega pouka je za dijake sicer bolje, da jih je manj, a finančno to predstavlja večji izziv. Na šoli si želijo, da bi se več dijakov odločilo za ta poklic, kot so dejali, so plače mesarjev višje kot plače pekov in slaščičarjev, prav tako so višje, kot so bile pred leti. To je iskan in zaposljiv poklic.

Leta 2007 je bil program mesarstvo prenovljen, s čimer so dijaki dobili možnost, da se (za razliko od prejšnjih generacij, kjer je...