Jasmina Detela
17.11.2021

(INTERVJU) Sergej Dolenc: Še taka farsa ne doseže današnje realnosti

(INTERVJU) Sergej Dolenc: Še taka farsa ne doseže današnje realnosti
Jasmina Detela

Sergej Dolenc, ljubiteljski gledališčnik: ”Ne morem si izmisliti take farse, take satire, ki nam je ne bi naši predstavniki prodali kot edino zveličavno resnico. S prsti v marmeladi se opravičijo, in konec.” 

Aktualno

S koroškim ljubiteljskim gledališčnikom Sergejem Dolencem, ustanoviteljem Koroškega deželnega teatra, Primorcem, ki že skoraj štiri desetletja živi v Slovenj Gradcu, o aktualnih razmerah, ki niso naklonjene kulturi in niti normalnemu življenju.

Ljubiteljski gledališčnik Sergej Dolenc, ustanovni član Koroškega deželnega teatra (KDT), željne kulture in umetnosti že desetletje razveseljuje z gledališkimi predstavami, je tudi dobitnik mnogih priznanj, med drugim Linhartove listine za leto 2020. Pred dobrim letom so na odru v satiri Norci kritizirali družbeno dogajanje v smislu, kaj bi bilo, če bi bilo ... Zdaj spoznava, da so bili prizori otroški vrtec v primerjavi s tem, kar si dandanes privoščijo politiki.

V gledaliških vodah ste že več kot 30 let. Kaj je razlog, da vztrajate?

"Če zanemarim svoje gledališke začetke v gimnaziji in namerno na stranski tir postavljeno željo po študiju režije, se je moja 'kariera' začela s predstavo Liliom v produkciji...