STA, VČ
22.2.2021

IJS: Epidemija stagnira, a konec aprila bi lahko doživeli novo poslabšanje. Kakšna pomlad nas torej čaka?

IJS: Epidemija stagnira, a konec aprila bi lahko doživeli novo poslabšanje. Kakšna pomlad nas torej čaka?
Sašo Bizjak
Aktualno

Na Institutu Jožef Stefan (IJS) navajajo, da epidemija covida-19 glede na število pozitivnih testov stagnira, po njihovi oceni je namreč reprodukcijsko število približno ena.

Po napovedih IJS bi lahko naslednjo, rumeno fazo sproščanja ukrepov, ob trenutnem razvoju epidemije dosegli - sredi maja.

Za prehod v rumeno epidemično fazo mora biti hospitaliziranih manj kot 500 covidnih bolnikov, kar bi lahko po napovedih IJS dosegli v soboto, ter povprečje manj kot 600 dnevno potrjenih okužb z novim koronavirusom v enem tednu. Ta kriterij pa bi ob trenutnem reprodukcijskem številu, ki kaže, na koliko ljudi okužbo prenese en okuženi z novim koronavirusom, dosegli šele 13. maja.

Rumena faza predvideva, da bi se v šole vrnili ostali razredi srednjih šol, v živo bi znova stekla predavanja na fakultetah, za vse bi se odprli dijaških in študentski domovi, odprle bi se ostale servisne dejavnosti, odpravili bi prepoved gibanja ponoči.

Po napovedih IJS bi lahko naslednjo, rumeno fazo sproščanja, ob trenutnem razvoju epidemije dosegli - sredi maja

Naslednja faza pa je zelena, ki bo nastopila takrat, ko bo povprečno število potrjenih okužb z novim koronavirusom v enem tednu padlo pod 300. Šele takrat bodo lahko epidemiologi učinkovito spremljali stike, s čimer bodo lahko pomagali še dodatno in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populaciji.

V zeleni fazi se odpravijo vse omejitve po državi, pri čemer ostanejo v veljavi splošni higienski ukrepi, prepovedano je, tako je bilo navedeno v sicer nekaj mesecev starih projekcijah vlade, še naprej obratovanje barov in diskotek.

Na IJS tudi navajajo, da bi lahko nova, bolj kužna različica novega koronavirusa postala dominantna konec aprila in takrat bi se lahko krivulje obrnile spet navzgor. Ocenjeni podvojitveni čas nove različice v trenutnih pogojih je približno 10 dni, so pa negotovosti teh ocen velike, so še navedli.