Jasmina Detela, STA, A.L.
21.10.2020

Hotel v Slovenj Gradcu in Lukov dom na Kopah zapirata svoja vrata, sindikat delavcev gostinstva in turizma pisal Janši

Hotel v Slovenj Gradcu in Lukov dom na Kopah zapirata svoja vrata, sindikat delavcev gostinstva in turizma pisal Janši
Jasmina Detela Boštjan Paradiž, direktor družbe Vabo.
Aktualno

"Premalo je, da zapremo hotele, ljudje pa imajo doma zasebne zabave in se virus nezadržno širi."

Hotel v Slovenj Gradcu in tudi Lukov dom na Kopah, oba sta v lasti slovenjgraške družbe Vabo - ta je največji koroški ponudnik nastanitvenih zmogljivosti, v lasti pa ima tudi smučišče Kope - so zaradi najnovejših ukrepov vlade za zajezitev širjenja novega koronavirusa zaprli. "Zlasti v Lukovem domu smo si obetali dobro zasedenost med jesenskimi počitnicami, okoli 85-odstotno, pričakovali smo goste iz cele Slovenije. Veliko bi jih koristilo turistične bone. Zaradi razglašene epidemije in začasne prepovedi prehajanja meja statističnih regij smo odpovedali vse rezervacije do odprtja zimske sezone, ki je načrtovana 5. decembra," je pojasnil direktor družbe Vabo Boštjan Paradiž, ki je tudi predsednik upravnega odbora GZS območne zbornice Koroške.

Upa, da se bo epidemiološka slika v enem mesecu toliko izboljša, da bo vlada ukrepe sprostila in bodo lahko znova odprli vrata hotelov in gostinskih lokalov. "Razumemo ukrepe, ki so nujno potrebni glede na število okuženih z novim koronavirusom, in jih tudi sprejemamo. Pričakujemo pa, da bodo odgovorni tudi vsi ostali. Premalo je, da zapremo hotele, ljudje pa imajo doma zasebne zabave in se virus nezadržno širi. Če čez en mesec epidemiološka slika ne bo boljša, bomo največjo ceno plačali gostinci. To bi za nas pomenilo katastrofo. Računamo, da zimska sezona bo," je dejal Paradiž. V tej luči tudi sprejemajo rezervacije gostov, ki bi jih želeli obiskati, ko se bo ukrep prepovedi prehajanja meja regij sprostil.  

Več pozivov vladi za dodatno pomoč gostinstvu in turizmu

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije je na premierja Janeza Janšo naslovil pismo, v katerem ga opozarja, da je panoga znova na kolenih, zato vlada ne sme dovoliti, "da klecne". Opozarjajo, da bo panoga potrebovala še več pomoči. Na ogrožena delovna mesta so vlado opozorili tudi v sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS.

Sindikat, ki je pismo naslovil tudi na ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja in ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, je opozoril, da je panoga gostinstva zaradi novega koronavirusa še vedno ena najbolj prizadetih panog v Sloveniji in po svetu. Medtem ko so rezervacije v jesenskem času že kazale na to, da upad prihodkov vendarle ne bo tako drastičen, kot je kazalo v času spomladanske ustavitve panoge, so se z odločitvijo vlade v prejšnjem tednu znova zaprli vsi lokali, gostilne in slaščičarne.

"Razumeli bi odlok, če bi vsaj enkrat do sedaj bilo javnosti predstavljeno, da okužbe izhajajo iz gostinskih lokalov, odprtih teras, hotelov, pa teh informacij nimamo, saj stroka in politika ves čas opozarjate na vire okužb, ki bi naj izhajali predvsem iz zasebnih druženj, porok in podobno. Kje so torej razlogi, da so gostinski lokali znova zaprti, čeprav nikoli niso bili viri okužb," sprašujejo v sindikatu.

Ministra Počivalška so opozorili na posledice uvedbe "policijske ure in zaustavitve javnega življenja" za turistični sektor, predvsem zaradi negativnega vtisa, ki ga bosta pustili pri tujih turistih. V sindikatu poudarjajo, da podpirajo do sedaj sprejete ukrepe za pomoč gospodarstvu, vendar je za panogo gostinstva in turizma potrebno sprejetje še dodatnih ukrepov, s katerimi se bodo obdržale družbe in podjetja, gostilne, zavarovala delovna mesta in preprečila nadaljnja množična odpuščanja. V nasprotnem primeru se bodo zgodili stečaji družb, brezposelnost bo le še naraščala.

Gospodarska škoda je ogromna

Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS pa je danes vnovič pozvala vlado, da pomaga 8200 gostincem, ki zaposlujejo več kot 20.000 oseb. Številna delovna mesta in podjetja so namreč ogrožena, saj je vlada z odlokom prepovedala opravljanje gostinske dejavnosti v rdečih regijah. Gostinci zato zahtevajo, da jim država krije nadomestila plač za zaposlene, temeljni dohodek nosilcem dejavnosti, vse fiksne stroške ter zamrzne posojilne obveznosti.

"Gostinci so na robu obupa, ker jim je onemogočeno delo, poleg tega pa si še niso opomogli od spomladanskega zaprtja. Gospodarska škoda je ogromna, številni so morali zaradi zaprtja, tako rekoč z danes na jutri, zavreči ogromne količine hrane. Če že morajo biti zaprti, potem naj vlada prevzame finančno breme v celoti," je poudaril predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar.

image
Blaž Cvar
Urška Polanc

Gostinci zahtevajo, da bodo delavci, ki so na čakanju na delo doma, prejeli 100-odstotno nadomestilo, ne 80-odstotno. Prav tako želijo, da posamezne ukrepe vlada tudi časovno opredeli, da bi gostinci vsaj okvirno vedeli, kaj jih čaka v bližnji prihodnosti. Ponovno pa sekcija poziva k razmisleku, da bi gostincem omogočili opravljanje dela vsaj na terasah, prav tako bi po njihovem mnenju obratovali gostinski lokali v občinah, ki imajo dobro epidemiološko sliko.