STA, A.L.
21.7.2021

Haiti dobil novega premierja, v državi aretirali tri policiste, ki naj bi bili vpleteni v umor predsednika

Haiti dobil novega premierja, v državi aretirali tri policiste, ki naj bi bili vpleteni v umor predsednika
EPA
Aktualno

Ariel Henry je v torek postal novi premier Haitija, s čimer je soglašal tudi vršilec dolžnosti premierja Claude Joseph, ki je vodil državo po umoru predsednika Jovenela Moiseja 7. julija. Henry je napovedal oblikovanje vlade narodne enotnosti. V državi so ob tem sporočili aretacijo treh policistov, ki naj bi bili vpleteni v umor predsednika.

Henry, bivši kirurg in nekdanji minister, je ob prevzemu premierskih dolžnosti obljubil, da bo oblikoval vlado narodne enotnosti in jo vodil do volitev. V svoji vladi je obdržal skoraj vse ministre sedanje vlade.

K enotnosti je pozval tudi Joseph in Henryju zaželel veliko poguma in odločnosti. Obenem ga je posvaril, da prevzema državo sredi politične krize brez primere.

Moise je pred smrtjo odpustil Josepha s položaja premierja in imenoval Henryja, ki pa takrat še ni zaprisegel. To je sedaj storil v torek in dejal, da haitsko vlado čaka težko delo. Pozval je k enotnosti 11-milijonske države in obljubil, da bo gradil na konsenzu. Zahvalil se je tudi vsem državam, ki pomagajo pri preiskavi predsednikovega umora in zahteval kaznovanje vseh odgovornih.

Na...